Докладната записка за отпускането на средствата бе подкрепено на заседание на Комисията по култура към Общинския съвет - Варна

Докладната записка за отпускането на средствата бе подкрепено на заседание на Комисията по култура към Общинския съвет - Варна

185 500 лева са планирани в бюджета на Община Варна за аварийна консервация и реставрация на Римски терми на Одесос. Докладната записка за отпускането на средствата бе подкрепено на заседание на Комисията по култура към Общинския съвет - Варна.

През последните години се наблюдава засилване на процесите на ерозия и разрушаване на античните зидове, сводове и арки в отделни участъци от Римските терми. По-голяма част от старите консервации са компрометирани в различна степен. Състоянието на обекта се влошава и с всеки изминал ден проблемът се задълбочава, заяви пред съветниците Игор Лазаренко, директор на Регионалния исторически музей – Варна, който управлява Римските терми.

"Налице са значителни нови деструкции и дълбоки обрушвания на лицевите части на оригиналната зидария. Старите покрития на зидовете са напукани, в тях се развива тревиста, храстова и високостъблена растителност, чиято коренова система допринася за разрушаването на стените. В резултат на това големи фрагменти от защитното покритие, заедно с камъни, тухли и мазилки от оригиналните зидове, падат от голяма височина и създават реална опасност за живота и здравето на посетителите", посочи Игор Лазаренко. Той допълни, че достъпът до потенциално опасните участъци е ограничен, а груповите посещения – забранени.

Според действащия Закон за културното наследство опазването на недвижимите културни ценности на територията на общината е вменено на кмета. Това изключва възможността РИМ – Варна да финансира чрез държавните си субсидии реставрацията на Римските терми, обясни още директорът на културната институция. По думите му приходите от обекта, особено през 2020 г. и 2021 г., могат да покрият само "козметични" дейности по поддръжката на историческата забележителност.

На днешното заседание на комисията беше взето също решение за съставяне на 5-членна работна група за изготвяне на правила за финансиране на медиите за 2022 г. Групата ще се оглавява от председателя на ПК "Култура и духовно развитие" Мария Тодорова. За членове бяха избрани общинските съветници Даниела Димова, Христо Боев и Костадин Костадинов, както и директорът на ресорната дирекция в Община Варна Антония Йовчева.