Проверки се извършват всеки ден с цел превенция. Снимка Лина Главинова

Проверки се извършват всеки ден с цел превенция. Снимка Лина Главинова

185 водачи са седнали зад волана, след като са употребили упойващи вещества. 199 шофьори са шофирали с концентрация на алкохол под 1.2 промила и 158 с концетрация от над 1.2 промила. Това сочат данните на сектор "Охранителна полиция" към Областна дирекция на МВР Бургас за периода от 15-и май до 31-и август. Проверките са извършени на територията на Бургас и областта. 

"Свалили сме 150 регистрационни табели на автомобили. Срокът при всеки случай е различен, но той е от 6 месеца до години, може и повече", коментира комисар Неделчо Рачев - началник сектор "Охранителна полиция". 

Промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила от началото на лятото предвиждат по-големи санкции спрямо водачи, които шофират след като са употребили алкохол или наркотични вещества.

Законодателят реши, шофьорите, които карат с над 0.5 промила алкохол в кръвта остават без книжка за срок до 18 месеца. Същата санкция важи и за употребилите наркотични вещества и/или отказали медицинско изследване.

Шофьорите с до 0.8 промила алкохол в кръвта, остават без правоспособност за 6 месеца. Водачите с до 1.2 промила ще се наказват с лишаване от правоспособност за 12 месеца и глоба 1000 лева. При повторно нарушение санкцията се увеличава на отнемане на книжката за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лева. При отказ на тест за алкохол шофьорът се наказва с лишаване от правоспособност за срок от 2 години и глоба от 2000 лева.