90 по-малко от предварително допуснатите от общо 2 914 ученици за задължителната матура по български език и литература. Снимка Архив Черноморие-бг

90 по-малко от предварително допуснатите от общо 2 914 ученици за задължителната матура по български език и литература. Снимка Архив Черноморие-бг

2 824 зрелостници от Бургас и региона днес се явиха на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Те са 90 по-малко от предварително допуснатите от общо 2 914 ученици за задължителната матура. Разпределени са в 39 училища. "Изпитният ден започна в определеното време от Министерството на науката и образованоето. Към момента всичко е спокойно, без никакви нарушения", каза за сайт "Черноморие" Лиляна Иванова, временно изпълняваща длъжността началник на Регионално управление на образованието.

"Нищо по-различно няма от досегашните провеждани държавни изпити за мен. Повече от 21 години работя в системата на РУО. Била съм и председател на комисията за провеждане на държавните матури. След приключване на изпита по български език и литература, всички писменни  работи ще бъдат предадение в управлението. Сортирани и подредени, те веднага ще бъдат изпратени в София", допълни Лиляна  Иванова.

От 3 до 13 май бе срокът за подаване на документи на кандидатите за обявения конкурс от МОН за началник на Регионално управление на образованоето. Трима кандидати са подали документи да участие в конкурса по информация на "Черноморие". Това са Марта Николова, Петко Янгьозов и Станимир Баев.

Най-късно до края на месец юни ще бъде ясен новият регионален началник.