В екипите са привлечени и специалисти от Варна. Снимката е илюстративна

В екипите са привлечени и специалисти от Варна. Снимката е илюстративна

Два екипа работят в генетичната лаборатория в Бургас, които на този етап са напълно достатъчни да обслужват оборудването. Привлечени са хора от Варна, за да може да се попълнят тези два екипа. В УМБАЛ - Бургас също работи един екип, който е за бързите тестове., каза доц. Цветан Велинов - декар на Медицинския факултет на университет "Проф. д-р Асен Златаров" в отговор на въпрос на "Черноморие". Капацитетът на лабораторията е до 90 генетични теста за денонощие.

"Генетичната лаборатория в Бургас в момента разполага с ограничен набор от генетични тестове за изследване. Това е проблем, не само за Бургас, а и за цяла България и цяла Европа. С тях се изследват само съмнителни с клиника пациенти, които са насочени от лекар за такова изследване, които са минали и през РЗИ като регистрация. Само вчера през лабораторията са направени 44 такива изследвания. Допълнителните тестове - антигенните, които са част от бързите тестове, също са на разположение, но те са с ограничени количества", допълни доц. Велинов, който е и член на Общинския кризисен щаб.

Той сподели още, че когато има достатъчно на брой такива тестове, ще бъдат пуснати за свободен достъп да си направят гражданите изследвания. "Защото за нас е важно да знаем каква е обстановката в Бургас - колко хора са носители, колко са заразени, за да имаме една епидемиологична картина за състоянието в града. Проблемът е в доставката, в ежедневен контакт сме с дистрибуторите на тези тестове и ежедневно партидите, които се освобождават и тези, които сме заявили, са многократно по-малко от това, което сме предвидили като тестове за диагностика", каза още доц. Велинов.

"Специалисти се подготвят с години. Първо учат 6 години обща медицина, след това 4 годинимикробиология. Заостряме вниманието към тези специалности - инфекциозни заболявания, вирусология и генетика, за да може към Факултета по медицина да организираме курсове за обучение и в тази област, не само обща медицина", каза още доц. Велинов в отговор на въпрос на "Черноморие".