DSC_3197

DSC_3197

2 електромобила ще возят туристи в Бургас

която ще предлага услугата. "Уточняваме само режима на движение, защото част от маршрута им минава по републиканската пътна мрежа и трябва да се издаде специално разрешително за това", уточни Красимир Стойчев - зам.-кмет по финанси в община Бургас. Цената на билетчето ще бъде 1 лев.

Частите за електромобилите се произвеждат в Китай, но се сглобяват в бургаската фирма. Тя ги предлага на пазара от 2006-та година. Такива електромобили се движат по алеите и пътищата на Синеморец, между Лозенец и къмпинг "Оазис", в Слънчев бряг, в курортите до Варна и на други места. Те могат да развиват скорост от 5 до 70 км./ч. Капацитетът им е за 14 души.

Цената на един такъв електромобил е от 8000 до 25 000 лева. При тях няма амортизация. Акумулаторите се сменят на всеки 3 до 5 години. "С едно зареждане може да бъде изминато разстояние от 100 до 150 км. взависимост от батерията", обясни Борис Червенков представител на фирмата, която ги сглобява и продава. След две седмици ще бъде направена демонстрация на два леки електромобила как се движат в градски условия.