Жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще оценява филмите. Снимки Архив Черноморие-бг

Жури с председател проф. Георги Дюлгеров ще оценява филмите. Снимки Архив Черноморие-бг

20 игрални филма ще гледат зрителите на международния "София филм фест на брега". 21-то му издание ще се проведе от 30-ти март до 7-ми април в Културен дом НХК в Бургас. В афиша на фестивала традиционно ще бъдат прожектирани 12 или 13 късометражни филма, които ще бъдат оценени от младежко жури.

Освен богата филмова програма, която ще покаже най-новото от българското и световно кино, организаторите са планирали и разнообразна съпътстваща културна програма, включваща изложба, литературно четене, видео срещи с чуждестранни автори на филми, които гостуват на софийския фестивал и чиито филми ще бъдат показани в Бургас и др. Подробности ще бъдат обявени на по-късен етап.

За пета поредна година в рамките на фестивала ще се проведе "Киноклас Бургас". Ръководител е режисьорът Надежда Косева, а след поредица от лекции за документално кино, участниците ще снимат късометражни документални филми на тема “Един ден на…” и част от тях ще сформират Младежкото жури на фестивала. Условията за участие в Кинокласа ще бъдат обявени съвсем скоро, а желаещите  да кандидатстват могат да следят страниците на фестивала и на кинокласа във фейсбук, където ще бъде публикувана информацията.

Филмите участници ще си оспорват наградата "Сребриста чайка", която се присъжда от жури с председател проф. Георги Дюлгеров.

21-вото издание на "София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт фест", с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийната подкрепа на сайт "Черноморие".

Галерия