Заместник-кметът Павел Попов организира приема за граждани, на която дойдоха и творци. Снимка Община Варна

Заместник-кметът Павел Попов организира приема за граждани, на която дойдоха и творци. Снимка Община Варна

Ресурсът на фонд "Култура" през тази година е значително по-голям и е в размер на 1,8 млн. лв. От тях 200 000 лева са предвидени за любителско изкуство. Средствата ще бъдат отпускани за реализирането на добри предложения и стойностни проекти. Това заяви заместник-кметът Павел Попов по време на приемна за граждани, на която присъства художникът на графити Дамян Николов. Младежът е титуляр на сдружение, което се занимава с градски визии и "Графити училище". Заедно с други млади и талантливи хора осъществяват фестивали, работилници и арт проекти, свързани с градската среда. Николов поиска съдействие от общината за нови пространства за изрисуване, като подлези, жилищни и частни сгради, градски стени.

Заместник-кметът Павел Попов подчерта, че бюджетът на града тепърва ще се приема на сесия на Общинския съвет. По думите му има реална възможност да бъде отворена втора сесия на фонд "Култура" в средата на годината, в която средствата да бъдат осигурени от държавата. Като вариант за допълнително финансиране заместник-кметът разказа за възможностите за финансиране по програма "Младежки дейности".

В скоро време ще започне работа и Общинската комисия за естетизация на градската среда. Тя ще бъде в нов състав, привличаме хора отворени към новото и модерното изкуство, подчерта заместник-кметът.

Липсата на сцена и корепетитор, както и ремонт и енергийно обследване на залите за репетиции бяха проблеми поставени пред заместник-кмета Попов от представителите на детски хор "Добри Христов", Хорът на варненските момчета и младежи и хор "Морски звуци", които също участваха в приемната.