Имената на авторите, откривали изложби в Бургас са включени в специално пано. Снимка Лина Главинова

Имената на авторите, откривали изложби в Бургас са включени в специално пано. Снимка Лина Главинова

200 художници от Бургас и страната са откривали изложба в галерия "Бургас". Имената на всички автори, могат да се прочетат на монтираното пано в арт пространството. Галерия "Бургас" е открита на 3-ти април 1998 г. Посетителят веднага ще забележи, че първото име на художника в галерията е това на Светлин Русев.

"Аз не мога да кажа коя е подред е тази изложба "Светлин Русев - ученици и приятели", но е по различна от другите досега", сподели  меценатът и собственик на галерия "Бургас" Руси Куртлаков. Той се съветва тогава с Русев, който му помага за откриването на галерията. Именно Светлин Русев прави първата си самостоятелна изложба и дава старт на галерия "Бургас". А това е в далечната 1998 г. След това в галерията със свои творби гостуват двамата изявени родни автори Светлин Русев и Георги Баев. Пред изминалите 21-години от отварянето на галерия "Бургас" свои твори са показвали но няколко пъти над 200 родни творци. Не е нужно да ги изброяваме... Нужно е като влезем на поредната артизява в галерията да прочетем на закаченото пано. Тук, освен изяви свързани с изобразителното изкуство, са гостували с премиери на книги Любомир Левччев, Владо Левчев и още и още. Тук се правят благотворителни изложби, средствата от продадените картини отиват за изграждането на паметника на бургаския актьор Апостол Карамитев. Тук в арт пространството собстненикът на галерията Руси Куртлаков заедно с 12 български художници отбелязват 50-тия рожден ден на виртуоза на цигулката Минчо Минчев.

Общата експозиция "Светлин Русев - ученици и приятели" се прави година след кончината на академик Русев. "България трябва да се гордее с тази личност. Той не бе само художник, но и един мъдрец. Като председател на Съюза на български художници Русев направи много за развитието и популяризирането на българското изкуство в чужбина. Всичко тъжим за него, носим го в нашите сърца и ще бъде в тях, докато сме живи", поясни Руси Куртлаков.

Общата изложба "Светлин Русев - ученици и приятели" включва картини на академика, както и на седемте му ученици, завършили първия му випуск специалност "Живопис" на Националната художествена академия. Това са Владимир Пенев, Десислава Минчева, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Здравко Палазов, Милчо Божков и Николай Янакиев. "Тези автори са едни от най-големите български художници прославящи българското изобразително изкуство. 200 художници  от Бургас и страната са откривали изложба в галерия "Бургас".