Зорница Русинова (в средата) разясни политиките на Министерството на труда и социалната политика. Снимки ГЕРБ

Зорница Русинова (в средата) разясни политиките на Министерството на труда и социалната политика. Снимки ГЕРБ

200 от Бургас се възползваха от програмата "Родители в заетост" на Министерството на труда и социалната политика. Това стана ясно на среща организирана от "Майки ГЕРБ" и "ЖЕНИ ГЕРБ" с участието на Зорница Русинова - зам.-министър на труда и социалната политика и Йорданка Ананиева - зам.-кмет по образованието в Община Бургас. Дискусията бе разделена на два панела: "Социалното министерство в помощ на родителите по време на пандемията" и "Здравето на нашите деца - програми и практики на Община Бургас". Освен родители, в залата присъстваха бургаският депутат Ася Пеева, председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова, общински съветници

"Работим подкрепата да е универсална, но и специфична за всеки един човек. Ситуацията в цялата страна с пандемията, е много различна, и мерките непрекъснато се "прекрояват". Една част от тях бяха съвместно с МОН. Сред мерките бяха насочване на работодателите, при възможност за дистанционна работа, еднократна помощ за работещи майки и бащи – за семейства с деца до 17 г. възраст, 325 лева, която и в момента е отворена", заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Около 6500 семейства вече са се възползвали, за Бургас те са около 300. Друга мярка е месечната помощ от 610 лева, ако детето е под карантина.

Интерес предизвика и новата мярка в помощ на родителите и на техните работодатели - детски кътове на работното място. Фирмите ще се обединяват и кандидатстват с проекти в размер от 50 000 до 150 000 лева. Заплатата на детегледач от Бюрото по труда може да достигне до 1200 лева. Зам.-кметът по образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики Йорданка Ананиева обяви, че Община Бургас има амбицията да кандидатства по тази програма. Като добър пример беше посочена и  „Родители в заетост”, удължена до 2023 г. „Чрез нея може да се осигури детегледач от Бюрото по труда. Средно около 2000 семейства от страната са се включили в нея. В област Бургас са около 200 семейства”, коментира зам.министър Русинова.

Зам.-кметът Ананиева разясни параметрите на мащабната кампания "Мързеливо" на Община Бургас, свързана с очните заболявания при 6-годишните деца. От нея ще могат да се възползват общо 1852 деца в 4-та група от всички 34 бургаски градини. Община Бургас ще въведе още една профилактична програма – за гръбначни изкривявания при децата в ученическа възраст.

Много родители имаха възможността да отправят своите въпроси към лекторите и да дадат предложения, свързани с промените за социалните надбавки, храненето в детските градини и училищата, възможностите за спорт сред подрастващите.

Срещата се проведе при спазване на всички мерки противоепидемични мерки и препоръки на Министерството на здравеопазването.

Галерия