Кметът на общината Марин Киров начерта основните приоритети за годината. Снимка Община Царево

Кметът на общината Марин Киров начерта основните приоритети за годината. Снимка Община Царево

Възстановяване на щетите от бедствието и достъпна здравна грижа за местните хора и туристите - това са приоритетите за Община Царево през настоящата 2024 година. От морската община са подали към държавата проекти за 16 млн. лева. Те са за изграждането на две пречиствателни станции в Синеморец и Варвара, за водопровд на село Варвара, за път за село Бродилово, за многофункционална спортна зала в Царево. Средствата са част от 407 млн. лева, които област Бургас ще получи от държавния бюджет до 2026 година за реализацията на стратегически проекти.

"2024 е година на възстановяването и изграждане на Медицински център, така можем да опишем подготвяния бюджет на община Царево. Договорите за възстановяването на мостовете в град Царево и на язовирите в село Лозенец са сключени от предишния кмет Георги Лапчев и въпреки че там са заложени сроковете, тежестта за тяхното изпълнение ще падне и върху нас. А най-важният обект за общината е завършването до края на годината на общинския медицински център – може би още в средата на лятото ще имаме възможност да преместим лекарите, но имамe предвид и цялостното оборудване. Това е най-важната ни цел за годината", заяви кметът на Община Царево Марин Киров.

В бюджета не се предвижда увеличаване на размера на местните данъци и таксите за битови отпадъци, заложени са по-малко продажби на общинска собственост. "Занижаваме приходите от продажби на общински имоти близо с един милион лева, няма да вдигаме и местните данъци. Единствено ще осъвременим таксите за административни услуги, извършвани от администрацията, защото вярвам, че трябва да осигурим качествени услуги", каза още кметът.

Големите проекти на Община Царево също ще бъдат започнати, заложени са и проекти за отделните населени места. "Ще довършим пътя за село Фазаново, ще започнем пътя за село Бродилово, ще бъде подменен водопровода на село Варвара. Спортната зала в Царево е най-големият обект, но по важност сред приоритетите на първо място е да проектираме пречиствателни станции за Синеморец и Варвара. Разбира се предвидили сме мащабни дейности по инфраструктурата на село Лозенец, проекти за град Ахтопол и другите съставни селища. Новата година ще бъде много предизвикателна – работим, както по проектите за възстановяване, по проектите със средства от държавния и от общинския бюджет, но и се подготвяме за различните програми, които са или ще бъдат отворени, като Програмата за развитие на селските райони, Местна инициативна група, Местна инициативна-рибарска група и др. Работим и за друга болна тема – пристанището", допълни Марин Киров.