Общината има целенасочена политика свързана и с образованието на децата. Снимка Архив Черноморие-бг

Общината има целенасочена политика свързана и с образованието на децата. Снимка Архив Черноморие-бг

21 двойки от Варна с репродуктивни проблеми ще получат финансова помощ от общината, реши комисията по здравеопазване към Общинския съвет. 10 от семействата ще бъдат подпомогнати с по 3 500 лева за инвитро с донорска яйцеклетка. Другите двойките ще получат по 2 000 лева за медицински изследвания и манипулации. Общата отпусната сума е в размер на 57 000 лева. Четири от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

Членовете на комисията одобриха също еднократни помощи за лечение на 112 варненци на обща стойност 45 850 лева. 2 500 лева ще бъдат предоставени на млада жена за използвани консумативи и храна за ентерално хранене. По 2 000 лв. ще получат две деца. Едното е с диагноза Детска церебрална парализа и му предстои скъпоструваща операция в САЩ. Другото дете страда от рядко заболяване и се нуждае от специална лечебна храна. Съветниците гласуваха също 1500 лева за предстоящо експериментално лечение на варненец със стволови клетки. На 40 души беше отказана помощ, тъй като те са предоставили непълна документация или не отговарят на критериите за подпомагане.

На днешното си зааседание общинските съветници от Комисията дадоха положително становище за отпускането на финансови средства за закупуване на рентгенова тръба, корпус и система за дигитализация на рентгеновите изследвания за ДКЦ "Св. Иван Рилски" в квартал "Аспарухово". Рентгеновия апарат е повреден, с което се блокира и работата на лекарите в центъра.
Предложенията ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на местния парламент във Варна.