22-годишният Ангел Стойчев спаси Светия кръст на Богоявление в Бургас. Снимки Черноморие-бг

22-годишният Ангел Стойчев спаси Светия кръст на Богоявление в Бургас. Снимки Черноморие-бг

22-годишният Ангел Стойчев спаси Светия кръст Господен на Богоявление в Бургас. Рекорден брой смелчаци - 62-ма, скачаха за кръста в морето. От моста Агатополският епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец", произнесе молитва и хвърли дървения кръст в морето. В първите минути скочилите за кръста се лутаха в морето, докато видят кръста. Пръв до него стигна Ангел Стойчев. Бургазлията е студент. Той си пожела здраве и успех през годината.

Ангел Стойчев първи получи благословия от Агатополския епископ Иеротей, който го поръси и със светена вода. Викарият на Сливенската митрополия благослови всички момчета и мъже, които скачаха за кръста. Те са на възраст от 16 до 43 години.

На ритуала, който се проведе на Моста, присъстваха и кметът на Бургас Димитър Николов, новият и старият областни управители - Стойко Танков и Мария Нейкова, председателят на ОбС - Бургас Севдалина Турманова и други.

На днешния ден Православната църква празнува Богоявление. 

Празникът се нарича още Просвещение, защото Йорданското събитие ни просвещава, като ни показва Бога изявен в непостижимата тайна на единосъщната и неразделна Троица. Всеки от нас чрез светото Кръщение бива осиновен от Отеца на Светлината чрез заслугата на Сина и чрез силата на Светия Дух. За това просвещение славослови и богоявленския кондак:

"Явил си се днес на вселената и Твоята светлина, Господи, се отрази върху нас, които разумно Те възпяваме: дошъл си и си се явил, Светлина непристъпна".

Богоявленският празник е свързан с великото водосвещение, което трябва да ни напомня, че при бреговете на река Йордан Бог е обновил чрез вода и Дух нашата овехтяла от греха природа.

Галерия