Докладната записка бе разгледана на заседание на Постоянната комисия по благоустройство. Снимка ОбС Варна

Докладната записка бе разгледана на заседание на Постоянната комисия по благоустройство. Снимка ОбС Варна

На 222,5 млн. лева възлиза капиталовата програма на Община Варна. Това е заложената в проектобюджета сума. От тях близо 143 млн. лева ще бъдат осигурени от местния бюджет, а останалите 79,5 млн. лева - по европейски проекти. Проекторамката на програмата беше одобрена на заседание на Постоянната комисия по благоустройство и комунални дейности към ОбС-Варна.

Подобряването на пътната инфраструктура и модернизацията на градския транспорт са сред приоритетите на общината през тази година. За основни ремонти на уличната мрежа са заложени 116 млн. лева, като предстои обновяване на десетки улици във всички варненски райони. Само за текущ ремонт на пътищата през годината са заделени 9 млн. лева.

В списъка с обектите, предвидени за обновяване, е булевард "Девня" - от булевард "Васил Левски" до улица "Преслав", за който общината е отделила над 2 млн. лева. Приблизително същата сума е заложена и за реконструкция и изграждане на велоалеи на улица "Подвис", в участъка от булевард "Христо Смирненски" до "Васил Левски".

Над 5,3 млн. лева са планирани в бюджета за основни ремонти, очаквани от жителите на квартал "Виница". 3,7 млн. лева ще струва реконструкцията на пътя от светофара на разклона за село Кичево до началото на квартала. Други 1,6 млн. лева общината е заделила за участъка от улица "Цар Борис III" до Старите гробища.

Предстои основен ремонт и на част от Околовръстния път. За отсечката по булевард "Христо Смирненски" от улица "Прилеп" до булевард "Осми Приморски полк" са предвидени 1,4 млн. лева. Над 1,6 млн. лева в бюджета са отредени за основен ремонт на улица "Васил Друмев", която се намира в района на Спортна зала.

Община Варна планира да направи също цялостна реконструкция на улица "Колю Фичето" за 3,7 млн. лева. Осигурени са и 2,3 млн. лева за основен ремонт на улица "Прилеп" - от булевард "Ян Палах" до входа на местност Пчелина. Около 1,4 млн. лева ще струват ремонтните дейности тази година на улица към Южна промишлена зона - Западна наземна връзка, от Северен пътен възел на Аспарухов мост до обръчаща на Острова пред Петролна база. Близо 1,3 млн. лева общината е предвидила за реконструкция на улица "Мадара" - в участъка от улица "Д-р Анастасия Железкова" до улица "Явор", и за благоустрояване на пространствата между булерад "Царевец", улица "Караагач", улица "Мир", булевард "Васил Левски" и булевард "Осми Приморски полк" чрез изграждане на детски и спортни площадки, зони за отдих и др. Същата сума е заложена и за ремонт на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в кв. „Аспарухово“.

Сред другите по-крупни проекти са изграждане на буна в морето край курорта "Св. св. Константин и Елена" за над 3 млн. лв. и ремонт на стадион "Спартак" за 2,5 млн. лева. Инвестициите в образователна инфраструктура са в размер на 14 млн. лева, включващи строителството на нови сгради на 3 детски градини и 3 училища.

Общината планира да направи основни ремонти на пешеходните подлези по пътя от Двореца на културата и спорта до курортния комплекс "Златни пясъци". В тазгодишния бюджет са предвидени средства за проектиране на ремонтните дейности на 11 подлеза. Осигурено е финансиране за реконструкция на автомобилните подлези при п.в. "Почивка" и на улица "Шипка", както и за подлез на булевард "Трети март".

Тази година предстои разширяване на зоната за платено улично паркиране с въвеждането на Зелена зона, за която чрез дългово финансиране са осигурени 12 млн. лева. От есента градската управа има готовност поетапно да разширява възможностите за платено улично паркиране в широкия център на Варна на града, осигурявайки 10 500 паркоместа.

Близо 181 млн. лева е бюджетът на за функция "Жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда" през 2022 г. Разчетените средства по план-сметка "Чистота" са в размер на 44,4 млн. лева и близо 5,4 млн. лева за озеленяване. Поради рязкото увеличение на цената на електроенергията планираният разход за осветление е в размер на 6,9 млн. лева, т.е. бележи двойно увеличение спрямо плана за 2021 г.