Янислав Мирков е проектил за четири месеца авиосимулатора

Янислав Мирков е проектил за четири месеца авиосимулатора

24-годишният авиоинженер Янислав Мирков проектира симулатора на самолета "Чесна - 172" за бургаската Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото. Само четири месеца са били достатъчни на Янислав да завърши симулатора, който е монтиран в сградата на училището и днес на него бяха направени пробните "полети". Кметът на община Бургас Димитър Николов направи първия полет под вещото ръководство на директора на "Летище Бургас" Георги Чипилски.

Това е първият по рода си авиосимулатор. Той е проектиран и изработен специално за бургаското учебно заведение и е част от модерния STEM център, който бе официално открит. Проектът е финансиран по Национална програма "Изграждане на училищна STEM среда". В училището се обучават ученици по специалността "Ремонт на летателни апарати" и ще имат възможността да "летят" на симулатора. На него могат да се обучават и ученици от останалите специалности.

Авиосимулаторът "Cace 172" е прототип на най-разпространения модел самолети у нас "Чесна - 172". Те са и най-достъпни като цена от страна на любителите пилоти. Янислав Мирков започва работа по авиосимулатора по поръчка на Механото. Зад гърба си той вече има проект на боен симулатор. Сега разработва и реализира симулатор на самолет от гражданската авиация. Янислав Мирков е завършил Авиационния институт в Москва, който за него е най-добрата школа в света. Там получава и дипломата си за авиоинженер. Запалва се по авиацията още в VIII клас, когато набюдава авиошоу на база "Граф Игнатиев". Тъй като е малко по-висок от допустимото, за да лети в гражданската авиация, решава, че може да започне да учи как се проектират и ремонтират самолети. Така вече е създал два симулатора. Според него, симулаторът може да бъде използват за провеждане на практика от страна на бъдещи пилоти - любители.

"Мисля да остана тук и да се реализирам в страната ни, защото има нужда от млади кадри", споделя Янислав Мирков. 

А сред учениците на Механото със сигурност ще има такива, които ще се запалят и ще тръгнат по неговите стъпки.