Парите се изплащат на семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Снимката е илюстративна

Парите се изплащат на семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Снимката е илюстративна

Еднократна помощ е отпусната на 240 110 семейства за 258 518 ученици. Тя е в размер на 300 лева и се изплаща на семейства на деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас, кандидатствали за този вид подпомагане, независимо от техните доходи. Половината от средствата се получават след отпускането на помощта, а остатъкът - в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище и не е допуснало 5 и повече неизвинени отсъствия, съобщиха от Агенцията за социално подпомаганет.

Финансовата подкрепа помага на родителите да закупят част от основните пособия и дрехи, необходими за учениците. Тя се получава при положение, че детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството. Предоставя се и за ученици, настанени в семейства на роднини и близки и в приемни семейства, както и на настойник/попечител.

През тази година, след като беше разширен обхвата на правоимащите семейства и отпадна изискването за предоставяне на удостоверение, че детето е записано във втори, трети или четвърти клас, еднократната помощ бе отпусната на 240 110 семейства за 258 518 ученици. В сравнение с учебната 2022-2023 г. над 141 000 семейства и почти 159 000 ученици повече са подпомогнати с еднократната помощ.