В писмото си треньорите искат басейните да работят. Снимка Архив Черноморие-бг

В писмото си треньорите искат басейните да работят. Снимка Архив Черноморие-бг

28 треньори от Бургас са недоволни от рестрикциите в заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов във връзка с новите противоепидемични мерки, които влязоха в сила от 23.30 часа на 27-ми ноември и са в сила до 21-ви декември. Те ще изпратят днес писмо до министър Ангелов с конкретни искания и препоръки.

Треньорите са недоволни от точка 9 в заповедта: "Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18 годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18 годишна възраст се провеждат без публика".

"Дори да приемем, че за някои видове колективен или контактен спорт, които се упражняват в затворени помещения, както и за публичните спортни събития (турнири, състезания, мачове и др.) с оглед на ограничаването на социалните контакти и възможността за предаване на коронавируса и/или друга зараза, което е вероятно търсен ефект от тази заповед, може да се извлече някакъв разумен аргумент, то по отношение на спорта на открито, особено „тренировъчните мероприятия“ примерно в група до 15 човека, индивидуалните дисциплини, както и за плувните спортове, практикувани в закрити плувни басейни, считаме че  наложеният пълен „локдаун“ е в противоречие със здравословните цели, знание и аргументи. Като се има предвид, че голяма част от плувните басейни, а и други спортни съоръжения са обществени (т.е. съответствието им с нужните санитарни стандарти може лесно да се прецени и контролира от специализираните служби и лица) разполагат със съвременни и ефективни съоръжения за пречистване и дезинфекция, поддържа се високо хигиенно ниво на средата и предлагат възможност за спазване на препоръчаната дистанция, а плуването е доказано благоприятстващ респираторните функции и имунната система, и дори е лечебен за подобни заболявания спорт!", пише в писмото подписано от треньорите по плуване и водна топка, баскетбол, по лека атлетика, по футбол.

В писмото си до здравния министър те настояват: 

- Да бъдат разрешени тренировъчни занимания на открито и в плувните басейни;

- Да разрешите използването на басейните и спортните площадки от деца със специални потребности и от лица, спортуващи по лекарско предписание;

- Да опишете в тази и занапред във всяка бъдеща заповед или друг акт, с който засягате твърде значими обществени и граждански права и интереси, и да изредите конкретните мотиви, аргументи и измерими цели, кореспондиращи с актуални и безспорни научни познания в приложната сфера, от които се водите в тази си управленска активност!