Матурата се провежда в 40 учебни заведения в Бургас и региона. Снимката е илюстративна

Матурата се провежда в 40 учебни заведения в Бургас и региона. Снимката е илюстративна

3 088 абитуриенти са се явили на първия държавен изпит по български език и литература в Бургас и областта, каза шефката на Регионалното управление по образованието Петя Петрова. Общият брой на подалите заявления да се явят е 3 307, 219 от абитуриентите не са се явили днес на матурата. Изпитът е започнал точно навреме. Учениците са разпределени в 40 училища в Бургас и региона. "Следим процеса чрез видеонаблюдение. Има прозрачност", каза още Петя Петрова.

За написването на интерпретативното съчинение или есето се падна вариант от комбинация №1, но информацията за формулирането на темите ще бъде съобщена по-късно през деня. Броят на възможните комбинации за генерирането на изпита, заедно с темата, беше 5 859 375.

Веднага след приключване на днешния изпитен ден писмените работи на абитуриентите ще бъдат изпратени в София. Резултатите ще станат ясни на 6-ти юни.

За втората матура, която е на 23-ти май, от 3 307 заявени ще се явят 1 572 ученици. Най-голям е интересът към матурата по английски език, следва матурата по биология и здравно образование и география и икономика. Те ще се явят на изпита в 21 училища на територията на Бургас и региона. На третата матура по избор ще се явят 170. Тя ще бъде между 26-ти и 31-ви май. Тя ще се проведе в 13 училища в Бургаско.