Учениците писаха по вариант 15, който бе изтеглен. Снимката е илюстративна

Учениците писаха по вариант 15, който бе изтеглен. Снимката е илюстративна

3 224 дванадесетокласници от Бурагас и региона се явиха днес на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Те са с 111 по-малко от подалите предварително молба за изпита, съобщи за сайт "Черноморие" Петя Петрова - началник на Регионално управление на образованието в Бургас. 8О3 квестори са се грижили за нормално протичане на изпитния ден.

3 224 гимназисти са били разпределени в 47 училища в Бургас и областта. Те писаха по изтегления вариант 15. Тази година няма промяна във формата на теста, който се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41 въпрос включва есе по зададена тема или интерпретативно съчинение върху една или няколко изучавани художествени творби.

"Изпитният ден започна в определения час, няма проблеми и нарушения", допълни Петрова. Тя е убедена, че абитуриентите от Бургас и областта ще се справят чудесно с държавния зрелостен изпит по български език и литература. Още днес зрелостните работи заминават за София. Резултати ще са ясни на 6-ти юни.