Изпитните резултати ще бъдат обявени до 2-ри юли. Снимката е илюстративна

Изпитните резултати ще бъдат обявени до 2-ри юли. Снимката е илюстративна

3 847 седмокласници от Бургас и областта се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература .От тях 13 ученици със затруднения в обучението и трима с други увреждания. Общо 4 156 са пък местата за прем след VII-ми клас. Изпитът е започнал на време, съгласно изискванията на просветното министерство. Няма никакви нарушения, каза пред "Черноморие" началникът на Регионално управление на образованието Петя Петрова.

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитен "Вариант 1". Седмокласниците работиха върху 26 задачи. Първата част от изпита бе с продължителност 75 минути. Времето за работата е увеличено с 15 минути в сравнение с миналата година.

В първата част са включени 25 задачи. 18 от тях са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, и една задача е с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

Втората част от изпита бе с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците трябваше да създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.