Д-р Йотов показва откъде ще бъдат въведени заразените до изолатора в отделението. Снимки Черноморие-бг

Д-р Йотов показва откъде ще бъдат въведени заразените до изолатора в отделението. Снимки Черноморие-бг

Три стаи с капацитет за 6 души в Инфекциозното отделение на бургаската УМБАЛ са в готовност да приемат заразени с коронавирус. "В случай на нужда може да се отцепи целия етаж ни изолатора. Достъпът до там е забранен", коментира изпълнителният директор на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски. Бургаската болница е определена за лечебно заведение, където могат да бъдат настанявани заразени с вируса. За целта те трябва да бъдат идентифицирани при стъпването им на граничния пункт у нас и трябва да има съмнения, че са вирусоносители. "Тези хора не могат да дойдат на собствен ход. Те трябва да бъдат транспортирани със специализиран автомобил до болницата и настанени в изолатора. След това да им бъдат взети проби, които се изпращат посредством РЗИ в столицата за анализ. Резултатите излизат до няколко часа", обясни д-р Миразчийски.

Всети са мерки, ако има заразен пациент той да бъде вкарат в изолатора на отделението по друг път и веднага след това изминатото разстояние от 6 метра от входа до стаята да бъде дезинфекцирано.

"Не всеки пациент с висока температура е заразен с коронавирус. Трябва да се имат предвид и симптомите", поясни д-р Иван Йотов - шеф на Инфекциозното отделение в болницата. На лекарите, които работят там ще им бъдат предоставени и специални дрехи.

Типични за коронавируса са следните симптоми: треска (с температура), суха кашлица, задух, болки в мускулите, умора и отпадналост

По-рядко срещани симптоми са: главоболие, храчене на кръв, разстройство.

Нетипични симптоми са: хремата и болките в гърлото, които са характерни за възпаление на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка вероятност са хванали настинка или грип.

Галерия