Автор на проекта за бюст паметника на Левски е Иван Бахчеванов

Автор на проекта за бюст паметника на Левски е Иван Бахчеванов

30 000 лева са необходими за изграждането на бюст паметник на Васил Левски в Созопол. Автор на проекта е художника Иван Бахчеванов. Паметникът е с размери - 210 см. височина, включващ бронзов бюст – 72 см. и постамент- 138 см. от гранит, съдържащ подпис на Апостола с текст: "Българи, турци, евреи да бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи".

По време на първата дарителска кампания са събани 6 560 лева, като първите дарители бяха граждани на Созопол и неправителствените организации НЖС "Света Марена" и гражданско сдружение "Елпида". По време на втората кампания бяха събрани 9 290 лева. Сред дарителите са фирми, хотели, организации, бизнесмени, граждани.

По проект на главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева паметниците на Васил Левски и Христо Ботев ще бъдат организирани в специален архитектурен комплекс, който ще се намира в градинката до автогарата в Стария град. Тя ще бъде облагородена и оформена така, че те да могат да бъдат достъпни за гражданите и гостите на Созопол.

Като инициатор за изграждането на паметниците на двамата велики български революционери, Георги Пинелов - председател на ОбС - Созопол, се надява в най- скоро време цялата сума за паметника на Васил Левски да бъде събрана, а самият паметник да бъде готов за 18 юли - рождената дата на Апостола на свободата.

Всеки, който желае да се включи в това родолюбиво дело, може да го направи на следната банкова сметка: Банкова сметка на Община Созопол, Централна Кооперативна банка: IBAN: BG 54 CECB 97908479 9626 02, код по вид плащане: 445100, основание: Изграждане паметник на Левски или основание: Изграждане на паметник на Ботев.