Безлюдни са улиците на Бургас в неделния ден. Снимка Лина Главинова

Безлюдни са улиците на Бургас в неделния ден. Снимка Лина Главинова

30% от влизащите у нас от рискови страни попълват фалшиви или нечетливи анкетни карти, в които посочват адрес, различен от техния. Това затруднява издирването им и поставянето им под карантира. 140 са хората под карантина в област Бургас, каза д-р Георги Паздеров шеф на РЗИ и член на Общинския кризисен щаб в морския град. Броят на хората под карантина в община Бургас е 74.

"Мнозина, след като са били например в Италия и след това са прекарали няколко дни в Австрия на контролния пункт за влизане в страната посочват като страна последната, където са пребивавали. Това не е коректно", допълни д-р Паздеров.

Оказва се, че в Бургас има съвестни съседи, които подават информации за живеещи във входа им, които са се върнали от пътуване. Това помага при локализацията на хората и поставянето им под карантина, ако идват от кризисни държави, каквито са Италия, Испания, Китай, Иран, Южна Корея.

Случайно в щаба са научили за италианци, които са наели чрез онлайн платформа апартамент в Бургас. Хората са установени, къде пребивават.

Мъж пристигнал от Мюнхен, Германия е бил установен благодарение на бдителни съседи. На мъжа е взета превантивно проба. Резултатите ще станат ясни на по-късен етап.

Димитър Николов: Най-голямата заплаха за Бургас са хората под карантина

Кметът на Бургас Димитър Николов отново призова хората, които са под карантина да си останат у дома. От Областна дирекция на МВР са в готовност, когато бъде установен човек нарушил домашната карантина да бъде издирен и върнат в жилището, а случая - докладван в Окръжна прокуратура. С новите законови промени, които бяха обнародвани в Държавен вестник, всеки нарушил карантината го грози до 5 години затвор и глоба.