P6160025

P6160025

32-ма безработни станаха готвачи в луксозни хотели

професията "готвач". 15 от тях са от област Бургас, останалите от страната. По време на почти четиримесечното си обучение курсистите са придобили знания и умения, отговарящи на държавните образователни изисквания за професията и специалността. Професионалното им обучение отговаря и на изискванията на европейската квалификационна рамка.

Днес първата група курсисти демонстрира кулинарни способности пред кмета Петко Арнаудов. Бъдещите готвачи трябваше да приготвят тристепенно меню.

По време на производствената им практика 12 от курсистите са показали много добри практически умения, 3-ма са с отлични резултати. Всички те вече имат предложения за трудови договори, като една част от тях остават на работа в Царево, трима ще работят като помощник-готвачи в многозвездния голф-комплекс "Tracian cliffs" край Каварна. Освен технология на храненето курсистите са изучавали и проектиране на нови кулинарни изделия. В обучението им е било включено и участие в кетърингови мероприятия.

53-годишната Цонка Вълкова от Бургас попада в списъка на много добрите курсисти. Близо година е безработна и решава да изучи професията "готвач". Щастлива е, че веднага ще може да се реализира в новата си професия. Цонка е от тримата, които ще работят в луксозния голф-комплекс по препоръка на преподавателката им Ирина Русинова.

Директорът на центъра Лидия Дикова сподели, че сред курсистите това е най-търсената професия, защото е с най-добра реализация и най-високо заплащане. Вече се забелязвало много голямо търсене на кадри от висококатегорийни хотели от Северното Черноморие. Най-много се търсели готвачи, козметици и фризьори. За една година центърът е обучил 219 курсисти - заети и безработни лица, както и самофинансиращи се по професия, част от професия и ключови компетентности.