Наградите бяха връчени на специална церемония от кмета на Варна Благомир Коцев. Снимки Община Варна

Наградите бяха връчени на специална церемония от кмета на Варна Благомир Коцев. Снимки Община Варна

33 личности и колектива бяха отличени с Награда „Варна" за изключителните си постижения в областта на образованието, науката и културата през изминалата 2023 година.  По традиция официалната церемония по тържественото връчване се състои в навечерието на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В препълнената зала „Пленарна" на Община Варна кметът Благомир Коцев и председателят на Общинския съвет Христо Димитров заедно връчиха престижните отличия.

Благодаря ви, че сте превърнали Варна в своя кауза и сте се отдали на нея. До всеки един от вас стои един достоен варненец, който с труда си е допринесъл за развитието и престижа на нашия град. С тези думи кметът Коцев се обърна към стотиците гости и лауреати на наградата „Варна". Вие сте стълбовете на нашето общество и благодарение на вас ние вървим напред, поздрави наградените Благомир Коцев.

По думите му Варна е много повече от сградите, пътищата, мостовете и пристанищата. Повече от ремонтите, от лъскавите офис сгради и от заведенията. Варна е съвкупността от таланта и устрема на варненци, сборът от техния вечен взор към морския хоризонт, който ги вдъхновява да творят и да постигат. Награда „Варна" е най-ясният атестат за признанието на гражданите на нашия хилядолетен град за труда на личностите, които го поддържат жив и проспериращ, каза още кметът на Варна.

Носител на голямата награда „Варна" тази година е графичният дизайнер Димитър Трайчев. Той е отличен за цялостно му творчество и безспорния му принос за установяване на високи художествени стандарти във визуалната култура на Варна.

14 личности и колектива бяха отличени за техните постижения през  последната година в системата на предучилищното и училищното образование. С решение на Общинския съвет в категориите „Ученик на годината" в областта на общообразователната и на професионалната подготовка по изключение и в двете направления наградата си поделиха по двама ученици.

С наградата „Ученик на годината" в областта на общообразователната подготовка бяха отличени Никола Стамов,  ученик в 12 клас в Първа езикова гимназия и Веселин Маркович, ученик в 11 клас в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон".

С награда „Варна" за „Ученик на годината" в областта на професионалната подготовка бяха отличени Андрю Младенов,  ученик в специалност „Кларинет" на Национално училище по изкуствата „Добри Христов" и Елвира Краснобаева - национална състезателка по художествена гимнастика и ученичка в Спортно училище „Георги Бенковски".

„Учител на годината" в областта на предучилищното образование е Боряна Йорданова, детски и начален учител в Частна детска градина „Аз съм българче", а „Учител на годината " в областта на основното образование е Ивелина Стамболийска - старши учител в начален етап в Основно училище „Петко Рачев Славейков".

Венета Тотева е „Учител на годината" в областта на средното образование. Тя е старши учител по френски език в ІV Езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри". „Учител на годината" в областта на професионалната подготовка е Живко Николов - учител по вдигане на тежести в Спортно училище „Георги Бенковски" и дългогодишен преподавател по спорт „вдигане на тежести".

В областта на обслужващите звена „Учител на годината" е Марияна Пантелеева - ресурсен учител и директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-Варна.

„Колектив на годината" в областта на предучилищното образование е екипът на Детска градина №36 „Морска звездица" с директор Драгомира Македонска – Серафимова. „Колектив на годината" в областта на основното образование са Основно училище „Васил Априлов" с директор Севдалина Жекова и Основно училище „Добри Чинтулов" с директор проф. дпн Веселин Михалев.

С награда „Варна" за „Колектив на годината" в областта на средно училищно образование беше отличена Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов" с директор инж. Марийка Георгиева. Тази година училището отбелязва своята 100-годишнина.

Сред центровете за подкрепа за личностно развитие с „Колектив на годината" беше отличен екипът на Народна астрономическа лаболатория и планетариум „Николай Коперник" с директор Свежина Димитрова. Учителите от обсерваторията имат изключителни постижения при подготовката на своите ученици, завоювали десетки медали от национални и международни олимпиади и състезания, научни конференции, проекти и програми.

В сферата на висшето образование и науката за постижения през 2023 г. бяха присъдени 7 награди. Носител на индивидуалната Награда „Варна" в областта на хуманитарните науки е проф. д-р Светослав Георгиев от Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов". Колективната награда е за Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров", Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"  и Военномедицинска академия – София.

В областта на природните науки индивидуалната награда бе присъдена на Доц. д-р Иво Йоцов от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров". Индивидуална награда в областта на обществените науки получи проф. д.н. Румен Стаматов от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър". Колективната награда е за авторския колектив Яни Янев и д-р Светлозар Попов от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър".  

В областта на техническите науки бе присъдена само колективна награда на творческия колектив с ръководител капитан I ранг професор Мирослав Цветков от Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров".

За ярки постижения в областта на културата и изкуството бяха отличени 11 личности и творчески формации.

Един от най-известните съвременни български сатирици - Красимир Машев, взе награда „Варна" за литература за издадената му през 2023 г. книга „Кални бани", в която описва героите на прехода. Наградата в областта на изобразителните изкуства е за Христо Христов – утвърдено име в съвременното българско изкуство с автентичен и разпознаваем стил.

Константин Соколов получава награда „Варна" в направление „Театър" за ролята на обущаря Петър в представлението „Ботушът" на Драматичен театър „Стоян Бъчваров". В същата категория е отличена и младата актриса от Държавен куклен театър – Варна Мария Томова за превъплъщението си в образа на Пипи в спектакъла „Пипи Дългото чорапче". Екипът на Държавен куклен театър – Варна получи колективната награда за театър за високохудожествената реализация и завладяваща актьорска работа в мюзикъла „Питър Пан".

Тази година номинации в категория „Музика" нямаше. В категория „Опера", която се причислява към изпълнителското изкуство, награден е Симфоничен оркестър на ТМПЦ- Държавна опера – Варна, а в категория „Танц" наградата е за екипа на балетната трупа на ТМПЦ- Държавна опера – Варна.

Наградата за кино получи журналистът от Българската национална телевизия – РТВЦ Варна Зоя Черешарова-Михайлова.  Отличен в категория „Архитектура" е арх. Делян Жечев. В категория „Журналистика" наградата е за фоторепортера Пламен Гутинов. Колективната награда е за екипа на кореспондентското бюро на БТА.

Галерия