Хранителните продукти са най-важни и те първи свършват в кризисните центрове. Снимка Архив Черноморие-бг

Хранителните продукти са най-важни и те първи свършват в кризисните центрове. Снимка Архив Черноморие-бг

39 дни от началото на войната в Украйна украинците, които са потърсили спасение в България разчитат само на доброволците и дарителите. Държавата продължава да отсъства. Ангажирани с решаване на проблемите на украинците, които вече са у нас, са единствено работещите на граничните контролно пропускателни пунктове на границата в Румъния, както и служители на Държавна агенция за бежанците, и на Областните дирекции на полицията в цялата страна.

Министерски съвет взе решение да бъде предоставена помощ в размер на 40 лева без ДДС на хотелите и местата за настаняване, които са приютили украинци. Парите са на ден за закуска, обяд, вечеря и нощувка. Те обаче ще бъдат изплащани на хотелиерите, само ако украинците, които са при тях са подали документи за статут.

До този момент нито един хотел не е получил помощ, тъй като все още се приемат документи от страна на хотелиерите. Приемът на заявленията е от 1-ви до 5-ти април и е за първия период - от 24-ти февруари до 31-ви март. Това напрактика означава, че вече повече от месец хотелиерите сами плащат сметките за отопление и за храната, с която изхранват украинците. Те тепърва ще получат средства на базата на настанените при тях украинци. Очаква се първият транш да стане този месец, но кога точно все още не е ясно.

Второто решение, което взе Министерски съвет е от 9-ти март за предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 г. за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.

Издаването на статута бе поето изцяло от полицейските управления в страната.

Извън тези две решения, държавата напрактика я няма.

Областна управа в Бургас обособи кризисен център в Морска гара, където бяха преместени пунктовете, които доброволците създадоха за приемане на дарения за украинците. Всяка община в региона според своите възможности се справя с нарастващия брой хора, бягащи от войната.

С изхранването на украинците (над 12 000 са регистрирани в полицията в Бургас и региона) са се нагърбили хотелиерите и дарителите. Всеки ден десетки пакети с хранителни продукти от първа необходимост, плодове, зеленчуци, памперси, бебешки пюрета, консумативи (четки, пасти, тоалетна хартия, веро, сапун и т.н.), дрехи се даряват в кризисните центрове в Бургас и областта. Те се приемат от доброволците и се предоставят на нуждаещите се по списък.

Никой не може да назове точната сума, която до този момент е изразходвана от бургазлии и жителите на областта за закупуване на продукти. Защото, докато консумативите могат да бъдат разходвани по-дълго време, то храната свършва за броени дни.

Едва ли някой ще се наеме и да прогнозира каква помощ под формата на хранителни продукти са предоставили и различни магазини и фирми.

Дарителите са и тези, които предоставят дрехи, обувки, колички, играчки.

Доброволците от своя страна вече втори месец всеки ден са на терен, за да приемат даренията, да обработват заявките на нуждаещите се украинци, да им помагат при подаване на документи за статут или в Бюрото по труда при търсене на работа.

Така напрактика цялата помощ, която украинците получават е от обикновения и щедър българин, не от държавата.

ЕС за първи път задейства клаузата за временна закрила, заради Украйна