4 двойки близнаци се родиха за 20 дни в МБАЛ Бургас д-р Златин Трепечов. Месец януари е рекорден по отношение на близнаците – досега не се е случвало те да се раждат толкова начесто, обясни и старшата акушерка на Родилно отделение Руска Ганчева.

 

123 бебета са родени в отделението от началото на годината, което е с 20 повече от същия период за миналата година. Родените деца за цялата 2010 в бургаската болница са 1922.

Тържественият ритуал, който се изпълнява всяка година на Бабинден, този път бе разширен – специална реч си бе приготвила акушерка Роска Овчарова, която поля ръцете на "бабата" – д-р Златин Трепечов, поръси с вода за здраве всички свои колеги пожела родените в отделението деца да "остареят и побелеят като Рила и Стара планина".

Ритуалът бе уважен от областния управител на Бургаска област Константин Гребенаров, който подари на отделението икона на закрилницата на родилките – Света Анна с пожелание да бди както над бъдещите майки, така и над лекарите и акушерките. "Не без гордост отбелязвам, че нещата в родилното отделение вървят към по-добро. А и успях лично да се уверя в качеството на работата ви и огромния ви професионализъм", поздрави работещите в Родилното отделение на бургаската болница кметът на Бургас Димитър Николов, намеквайки, че миналата година тук се е родил неговият най-малък син.

Кметът и областният управител разгледаха ремонта на помещенията, където ще бъде ин-витро лабораторията, финансирана изцяло с общински средства. Според д-р Златин Трепечов ин-витро центърът ще бъде готов до началото на месец април, вече има и сключен договор с д-р Павлета Табакова – един от най-известните специалисти по метода ин-витро.