Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков посети на място лозовите масиви. Снимки Черноморие-бг

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков посети на място лозовите масиви. Снимки Черноморие-бг

46 земеделски производители са подали заявления за нанесени щети върху лозовите им масиви в резултат на ураганната буря, която се разрази в късния следобед на 17-ти септември. Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков посети на място лозовите масиви край Поморие, които са унищожени от бурята. Зам.-министърът бе придружен от областния управител Мария Нейкова и от кмета на Поморие Иван Алексиев

Четири екипа на Областната дирекция "Земеделие" в Бургас оценяват щетите. За три дни трябва да бъдат обхванати всички засегнати площи. Направените до момента огледи дават основание да се приеме, че са засегнати 2 500 дка лозови масиви, а продукцията е унищожена на 100 процента. Областният управител Нейкова настоя да се търсят всички възможни начини пострадалите лозари да бъдат обезщетени със средства от европейските и национални фондове.

Стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия". В помощ на Общинска служба по земеделие - Поморие са общинските служби на Бургас и Несебър, както и Областната дирекция по земеделие. Засегнатите лозови насаждения се намират в землището на град Поморие, където са унищожените лозя.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята. Ще се търсят и допълнителни начини за компенсиране на засегнатите земеделски производители. Лозарите, чиито лозя са в мониторинг, трябва лично да подадат заявления и към  Държавен фонд земеделие, чрез регионалното представителство.

Галерия