Студентите ще учат различни специалности в бакалавърска и магистърска програми. Снимка университет Проф. д-р Асен Златаров

Студентите ще учат различни специалности в бакалавърска и магистърска програми. Снимка университет Проф. д-р Асен Златаров

460 първокурсници ще се обучават в различни специалности през академичната 2022/2023 година във Факултета по обществени науки (ФОН) на бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров".

Факултетът успешно съчетава класически и актуални тенденции във висшето образование, педагогически и икономически специалности. Учебното звено поддържа традиция с близо 80-годишна история в подготовката на детски и начални учители. Тази традиция се надгражда с подготовката на учители по български език и история, по история и философия, обогатява се повече от десетилетие с подготовката на социални педагози. В продължение на няколко десетилетия факултетът се развива като основен център в Югоизточна България за получаване на професионална квалификация по стопанско управление (мениджмънт), индустриален мениджмънт (инженер-мениджър), маркетинг (икономика), туризъм. Той единствен в региона, който осъществява подготовка на специалисти по българска филология.

Към момента специалност "Индустриален мениджмънт" е една от водещите във ФОН. Специалността се осъществява от катедра "Индустриални технологии и мениджмънт". Там се подготвят нов тип специалисти - висококвалифицирани и адаптивни към обществено-икономическите реалности в областта на индустрията, които да задоволяват нуждите на страната от управленски кадри.

Обучаващите се по тази специалност получават знания и умения за производствено-технологична, анализаторска, прогностична, планова, проектантска, организационно-управленска и изследователска работа в индустрията. Дисциплините са в областта на финанси, право, мениджмънт, инженеринг, човешки ресурси, инженерна графика, електротехника, чужд език и др.

Завършилите степен "Бакалавър" получават професионална квалификация "Инженер-мениджър" и могат да продължат образованието си в магистърска степен.