Учениците се включиха в инициативата Това не си го правил. Снимки УМБАЛ

Учениците се включиха в инициативата Това не си го правил. Снимки УМБАЛ

Рекорден брой - 50 абитуриенти от бургаската тазгодишната Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника, известна още като Механото, станаха кръводарители. Те се включиха в иинициативата "Това не си го правил". Училището е пример за отлична работа с мотивирането на младите хора да бъдат кръводарители, не само с разясняване, но и с личен пример. В кръвния център учениците бяха придружавани от Анна Златанова - учител по електроника и дългогодишен дарител. Тя е дарявала кръв над 50 пъти и днес го направи отново, този път редом със своите ученици.

Заедно с тазгодишните абитуриенти беше и студентът Боримир Байчев. Той е завършил Механото миналата година и се е включил в акцията тогава. Желанието да бъде безвъзмезден донор и да помага на хората в нужда остава трайно и до днес Боримир е дарявал кръв вече три пъти. 

"Най-важният урок, който можем да преподадем на учениците е на първо място да бъдат хора. Удовлетворена съм, че чрез личния пример и с помощта на моите колеги в гимназията успяваме всяка година да мотивираме нашите деца да станат кръводарители", сподели Анна Златанова.

Благодарение на кампанията "Това не си го правил" броят на младежите, които даряват кръв за първи път в Бургас расте всяка година. Инициативата се провежда за шеста година и вече се утвърди като традиционен начин младите хора в града да отбележат своето завършване по един изключителен начин - като дадат част от себе си, за да живее някой друг.

Галерия