С концерт бе отбелязана годишнината на общинския инвитро фонд. Снимки Община Варна

С концерт бе отбелязана годишнината на общинския инвитро фонд. Снимки Община Варна

50 бебета (22 момичета и 28 момчета), от които пет двойки близнаци, са родени през 2024 г. с подкрепата на Община Варна. Добрата новина съобщи заместник-кметът по здравеопазването в Община Варна Снежана Апостолова по време на празничния концерт, с който Община Варна и фондация "Искам бебе" отбелязаха 10-годишнината от основаването на общинския инвитро фонд.

"За периода 2014-2024 г. от общинския бюджет са отпуснати общо 2,2 милиона лева, с които са финансирани процедури на 861 двойки. Фондът е подпомогнал раждането на 252 бебета – 133 момчета и 119 момичета", съобщи още Апостолова.

Община Варна е една от първите общини, внедрили програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни затруднения. Партньори на Общината на регионално ниво са фондация "Искам бебе" и експерти по репродуктивно здраве от СБАГАЛ "Проф. д–р Д. Стаматов".

Концертът на входа на Морската градина беше с участието на различни танцови състави, включително клуб за народни танци "Моряците", който е традиционен партньор в благотворителните прояви в подкрепа на фонда. Основателката на клуба Силвия Матева заяви, че инициативите в подкрепа на двойките с репродуктивни затруднения ще продължат. Тя съобщи още, че през последните години клубът е събрал над 100 000 лева за каузата.

Галерия