Предложението е на Министерството на труда и социалната политика

Предложението е на Министерството на труда и социалната политика

До 30 000 лева за финансиране на започване и развитие на проекти за самостоятелна стопанска дейност на хората с увреждания и по-облекчени условия за кандидатстване предлага Министерството на труда и социалната политика (МТСП) чрез Агенцията за хората с увреждания (АХУ). С предложението субсидията по Програмата се увеличава с 50% спрямо сегашните 20 000 лв. С промените се предвижда авансовите плащания за инвестиционни разходи да се увеличат на 50% от 30%. Това ще осигури на кандидатите повече средства за закупуване на оборудване.

На 24 месеца от 36 се намалява срокът, за който финансираният бизнес задължително трябва да работи. Това ще даде възможност на бъдещите предприемачи, получили подкрепа по Закона за хората с увреждания, да се възползват по-рано и от други целеви програми, по които сега не могат да кандидатстват преди да изтече тригодишният слединвестиционен период съгласно действащата методика на АХУ. 

Предложенията са част от проекта за промени на Методиката за финансиране на проекти за самостоятелна стопанска дейност съгласно чл. 46 от Закона за хората с увреждания. От днес, 13 октомври 2023 г., стартира процедурата за обществено обсъждане, която приключва на 13 ноември.

С предложенията се предвиждат и други облекчения като отмяна на изискването кандидатът за финансирането да докаже управленски опит за подобни дейности, както и отпадане на някои формални изисквания.

Право на подкрепа по програмата имат физически лица с трайни увреждания, с 50 и повече от 50 % определена намалена работоспособност, които нямат учредено еднолично предприятие, независимо дали е действащо или недействащо, както и не са участващи като съдружници в други търговски дружества.

През последните три години са финансирани 59 проекта на физически лица с трайни увреждания – собственици на еднолични предприятия. Те са стартирали собствен бизнес в дейности като производство и продажба на занаятчийски стоки; студия за красота; таксиметрови превози; автобояджийски услуги; инвестиционно проектиране на сгради и съоръжения и осъществяване на авторски контрол; заведения за хранене; пътна помощ; гравиране и сублимация; разработка и поддръжка на уеб приложения и софтуер; студио за интериорен дизайн и други.

При реализиране на самостоятелната стопанска дейност голяма част от бенефициентите по програмата са осигурили заетост и на други лица.

Средствата се отпускат за покриване само на инвестиционни разходи, като учредяване на ново предприятие, строително-ремонтни работи, оборудване на разкриваните работни места, едно от които задължително е на собственика на предприятието, стартов минимален оборотен капитал, краткосрочен обучителен курс за собственика на предприятието.