Тази година първият учебен ден е на 16-ти септември, защото 15-ти септември е неделя. Снимка Архив Черноморие-бг

Тази година първият учебен ден е на 16-ти септември, защото 15-ти септември е неделя. Снимка Архив Черноморие-бг

500 деца се връщат от чужбина, за да учат в училищата в Бургас и региона. Имената им са ясни, както и от кои селища на Бургаска област са и в кои класове ще продължат образованието се от 16-ти септември. Това съобщи пред сайт "Черноморие" Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието, минути след националната среща на нея и колегиите и от страната с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. "Справката за 500-те ученици, които се връщат от чужбина, за да учат в Бургаско е направена през август тази година след двугодишна проверка на над 3000 деца, които са наблюдавани, къде живеят с родителите си", допълни Илиева. Положителният резултатът е благодарение на съвместната работа на бургаското просветното ведомство с представители на Министерството на вътрешните работи, добрата координация със социалните служби, с Инспекцията по труда, с методисти, с лидерите в съответните махали, достигащи до ромските селища, както и неправителствени организации. Основен акцент през тази нова учебна 2019-2020 година в работата на Регионално управление на образованието ще бъде механизмът за обхват и задържане на учащите се, както и борбата за ограмотяването на всички деца.

"През 2019 година се дава възможност в информационната система и в детските градини в Бургас и региона да се следи движението на децата на възраст от 4 и 5 години", допълни още Виолета Илива.

След националната среща в София с министъра на образоването и науката Красимир Вълчев пред Илиева предстои и другата отговорна задача. Да се намерят места в училищата в Бургаско за обучаването на 500-те деца, които се връщат от чужбина тази есен.