Внукът на писателя Радичков - Йордан представи документалния филм за дядо си пред бургаската публика. Снимки Лина Главинова

Внукът на писателя Радичков - Йордан представи документалния филм за дядо си пред бургаската публика. Снимки Лина Главинова

55 минути с мъдреца Йордан Радичков. Къде? И кога? Отговорът е точен и ясен. Духовната срещата с българския писател, драматург и сценарист, един от класиците на българската литература, стана възможна с документалния филм "Черкаски хроники". Прожекцията на 55-минутната лента на режисьора Димитър Петков е посветена на 90-годишнината от рождението на автора на хитовите пиеси "Суматоха", "Лазарица", "Опит за летене" и на неповторимите "Свирепо настроение", "Ние врабчетата". Излъчването на документалния филм е част от съпътстващата програма на четвъртото издание на BIFF в Бургас, който се провежда от 19-ти до 25-ти юли в родния град на професор Георги Дюлгеров, на неповторимите бургаски артисти Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Нейчо Попов, Руси Чанев, Мария Статулова.

"Аз благодаря за поканата на целия екип на фестивала. "Черкаски хроники" е първият документален филм за Йордан Радичков, не че трябва да са сто", с тези думи се обърна към публиката, дошла да гледа документалния филм за дядо му, неговият внук Йордан Радичков. "Радвам се, че съм бургазлия и мога да споделя любовта ми към майка ми Мария Статулова, към дядо ми", развълнувано сподели Йордан Радичков - младши, тръгнал по пътя на литературата и писането, като именития си дядо.

Филмът на Димитър Петков е едно неповторимо докосване до мъдреца, човека и твореца Радичков. Филмът е един дълъг житейски разказ за Радичков, започващ от неговото детство, ученическите години, за родното село Каламаница, за семейството и продължи през годините, като утвърден писател и автор, за срещата на Радичков с Методи Андонов, Светлин Русев, баба Ванга... Но най-важното, според мен във филма са десетките въпроси, които са вълнували Йордан Радичков и е търсил отговор за тях през своя житейски и творчески път. "За къде бърза човека? Може би бяга от себе си. "Бог може да го има, може и да го няма, но ти живей така, все едно, че го има“, изповядва се българският писател-класик. Макар и в зляра възраст, той не се срамува да сподели: "Аз никога несъм излизал от детството. Все там се връщам, към него. Продължавам да гледам света със същите детски очи. Човешкият живот е един живот, изпълнен с битови подробности. Писането и четенето е работа на самотния човек". Свидетел на демократичния преход, писателят-класик е категоричен: "Народната душа много боледува. Народната душа познава страданието. А дали политиците го познават? Харесвам бедността на нашето християнство“-  са само част от мислите на Радичков. Прожекцията на документалния филм "Черкески хроники", включена в програмата на четвъртото издание на Международния филмов фестивал BIFF е част от националните тържества, посветени на 90 години от рождението на Йордан Радичков (24 октомври 1929 г. - 21януари2004 г.) Писателят от Каламаница е предлаган два пъти за Нобелова награда за литература. Преведен е на 37 езика  и издаден в 50 страни по света.

Прожекцията на филма бе в гранд хотел и СПА "Приморец" и се реализира със съдействието на Регионална библиотека "Пейо Яворов".

Галерия