Карнавалът събира хиляди всяка година в Майнц. Снимки Авторът

Карнавалът събира хиляди всяка година в Майнц. Снимки Авторът

550 000 души гледаха петчасовия карнавал "Розовия понеделник" в Майнц. Публиката от различна възраст, пол, облечена в разноцветни неповторими и нестандартни костюми, с маски и декоративни украси, търпеливо чакаше шествието. Точно в 11.10 часа участниците в карнавала поеха своя празничен ход по улиците на Майнц. Майнц е главен и най голям немски град в провинция Райнланд- Пфалц. Разположен е на западния бряг на най-голямата река в Германия. Той е древноримски град с над 2000-годишна история. И така се случи, че тази година попаднах на празника "Розовия понеделник" в Майнц. Събитието съвпадна с честване на 120 години от провеждането на карнавала, който по традиция се прави по тези земи преди Великденските пости.

В тазгодишното издание на "Розовия понеделник" взеха участие над 2 000 души, представени от 138 групи, с участието на 46 музикални групи. Маршрутът на шествието бе дълъг близо 8 километра. Пет часа след началото последните участници пристигнаха Мюнстерплац, пред сградата на театъра и срещу монументалната скулптура на създателя и изобретателя на книгопечатането  Йохан Гутенберг (1398- 1468 г.), роден в Майнц. Аплодисменти и много настроение съпътсваха участниците в карнавала на "Розовия понеделник". На специално издигната трибуна дефилиращите групи бяха представени и поздравени лично от министър-президента на Райнланд - Пфалц.

 

Шествието се прие от Малин Драйнер – министър-председател на федералната провинция на Германия – Рейнланд - Пфалц. Участниците, облечени в гвардейски униформи от 1815 г., накичени с медали, деца с родителите си, с баби дядовци, също се виждаха в манифестиращите групи. В карнавала една по една преминаваха платформи с огромни фигури, показващи в сатира съвременни величия като Путин и типични герои от Майнц. Навсякъде където минаваха групите, хора от качени на платформи, раздава на присъстващите дребни сладкиши, сувенири, балони, гевреци, пуканки, шапки. Със символична шапка бе украсен и паметника на най-великия син на Майн, създателят на печата Йохан Гутенберг. В близост до историческия център на града се намира музея на Гутенберг, както и катедралата "Свети Мартин", където той е погребан. Заради грандиозния парад денят бе обявен за почивен. Гостите, дошли на карнавала, бяха взели един ден отпуск, за да станат съпричастни с празника.

 

 

Галерия