Форумът ще продължи четири дни

Форумът ще продължи четири дни

60 учени от цял свят идват в Бургас за участие в Международна конференция за опазване на малкия креслив орел. Тя ще се проведе от 11-и до 14-и октомври в морския град. Форумът се организира от Българско дружество за защита на птиците.

На конференцията ще бъдат представени последните достижения в изследванията на малкия креслив орел, състоянието на неговата популация и приложените мерки за опазването му от Русия до Иран. Сред презентациите има такива за генетичината структура на популацията на малкия креслив орел, храната и местообитанията му, както и за мерките за неговото опазване.

Експертите от БДЗП ще представят резултатите от проучванията на миграцията, разпространение, местообитанията на малкия креслив орел в България, както и анализ на заплахите за него в страната. Голям интерес се очаква да предизвика презентацията на професор Бернд Мейбург за сателитното проследяване на мигриращите малки кресливи орли от Германия до Африка, както и заплахите за тях в местата за гнездене и по прелетния път. Професор Мейбург ще говори и за рисковете, които вятърните генератори представляват за орлите и необходимостта от правилно планиране на тяхното местоположение. От голяма практическа полза ще бъдат и презентациите, споделящи опит за опазването на горските местообитания на вида и прилагането на горскоекологични мерки.

Мястото на конференцията не е избрано случайно. Бургас е едно от най-важните места за мигриращите малки кресливи орли. Бургас и околностите му се явяват така наречено "bottle neck site" или място с тесен фронт на миграция. Тук през ранната есен се концентрират хиляди малки кресливи орли, които прелитат от Централна и източна Европа към Африка.