Здравната система се справя с покачващия се брой заразени с корона вирус. Снимката е илюстративна

Здравната система се справя с покачващия се брой заразени с корона вирус. Снимката е илюстративна

64% от интензивните легла за лечение на COVID пациенти в цялата страна са заети. Техният брой е 916, а заети са 584. "Цифрите са много динамични и се променят всеки ден", коментира министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Броят на всички легла за лечение на пациенти, които са с доказана корона вирусна инфекция са 7 835. От тях заети са 4 460, което прави 57%.

"Имаме капацитет да увеличим броя на интензивните легла до 1 268. А тези за лечение на деца са 68", допълни министър Сербезова.

Според новия план за справяне с пандемията, при запълване на 80% от интензивните легла в болниците в страната ще се налага почти пълно затваряне на обществения живот. Това ще означава, че страната или отделен район в нея ще е влязъл в четвъртия етап на пандемичната обстановка. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.