horo5

horo5

650 танцьори извиват кръшно хоро в Поморие То се организира от община Поморие и сдружение "Танцов клуб Чайка" и е под патронажа на кмета на града инж. Иван Алексиев. Приятелските срещи на хороигралците, на които клуб "Чайка" беше домакин преди пет години, сложиха началото на голямото "Хоро край поморийския бряг". Голяма част от клубовете идват на фестивала всяка година, а заедно с тях и много нови приятели. Изявата няма конкурсен характер, което до голяма степен определя и нейната атмосфера. В двата фестивални дни цари приятелски дух и лятно настроение.

С петото издание на фестивала започва представянето на автентичен фолклорен състав, чиито оригинални образци ще бъдат разучавани на семинара по народни танци. Тази година темата на занятието е "Традиционните хора на Разлога", а състави от Разлог и Добърско ще представят в автентични костюми  хора от зимните обреди на района. Ръководител на семинара е доц. Георги Гаров, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" Благоевград.

Участниците в петия фестивал са около 650 човека от 29 клуба от цялата страна. Гостоприемно Поморие посреща сърцати хороигралци от Велико Търново, Стара Загора, Харманли, Шумен, Добрич, Крумовград, Разград, Казанлък, Бургас, Айтос, София, село Рудник, Шабла, Разлог ,Добърско и разбира се, от града - домакин Поморие.