Марго ще остане в зоопарка до края на годината, след което ще отпътува за друга държава в Европа. Снимки Община Варна

Марго ще остане в зоопарка до края на годината, след което ще отпътува за друга държава в Европа. Снимки Община Варна

68 животни от различни видове са родени от началото на годината във варненския зоопарк. Сред тях са кенгуру и двугърба камила, но най-голямата звезда се оказва женският леопард Марго. Тя е родена на 20 юли и вече тежи 4 кг – елегантна, както подобава на всяка дама. Вече се храни с месо, макар че майка й все още я кърми и проявява характер – игрива е като всяка котка от своето семейство, но все още не обича контакта с хората.

Това разказаха директорът на зоопарка Иванка Стоянова и ветеринарят на центъра – д-р Михаил Василев, при официалното представяне на леопардчето пред варненските медии. Марго е дете на африканските леопарди 11-годишната Киара и 12-годишния Амир. Двойката е сред питомниците на варненската зоологическа градина по линия на международна програма за обмен на животни, а Марго е третото им бебе, родено в морската столица, след като миналата година котките се сдобиха с мъжко и женско леопардче. Новородената Марго ще остане близо до родителите си във Варна поне до края на годината, след което ще отпътува за друга държава в Европа или извън континента.

Три вълчета от вида Европейски сив вълк също са родени през тази година в зоопарка. Те се развиват бързо и за неспециалистите вече са неразличими от възрастните екземпляри, разказаха от екипа на центъра. Почти всички новородени животни в зоокъта вече са осиновени, в това число вълчетата и бебето-леопард.

Над 150 са дарителите на варненския зоопарк и броят им непрекъснато расте, информираха от ръководството. В знак на благодарност и признателност към всички дарители и осиновители центърът обяви месец октомври за „Месец на дарителите". Оттам уточняват, че приемат всякакви дарения, които могат да бъдат в полза на зоопарка: материали, инструменти и консумативи за ежедневната работа на служителите, плодове, зеленчуци, зърнени фуражи, ветеринарномедицинско оборудване и консумативи, строителни материали, специализирана литература и др.  

От началото на годината до месец септември зоопаркът е посетен от над 150 000 души, което ръководството отчита като добър резултат. Сред проектите на ОП "Зоопарк-СЦ" – Варна е този за изготвяне на концепция за развитие на предприятието, който ще даде възможност за привличане в бъдеще на различни източници на финансиране. Привлечени са средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за Спасителния център на зоопарка, който лекува и рехабилитира болни, пострадали и осиротели диви животни от защитени видове.

През 2024 г. през него са минали над 80 пациенти в тежко състояние, като над 1/3 от тях са излекувани и успешно рехабилитирани. Те са върнати обратно в естествените си хабитати, а на онези с трайни увреждания са създадени условия за живот в зоопарка, но далеч от погледите на посетителите.

През ноември около 10 елена от зоопарка ще заживеят в дивата природа. Животните от вида Лопатар се размножават всяка година и местообитанието им в центъра вече е наситено, обясни д-р Василев. Специално подбрано е място в Източните Родопи, където да се разселят и където имат максимално висок шанс за оцеляване в дивата природа.

Галерия