Опашката пред Археологическата експозиция не свърши през цялата нощ. Снимка Архив Черноморие-бг

Опашката пред Археологическата експозиция не свърши през цялата нощ. Снимка Архив Черноморие-бг

7 000 души видяха панагюрското съкровище в Нощта на музеите. Археологическата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас се оказа притегателния център тази година за всички, които традиционно не пропускат да обиколят музеите тази нощ.

Общо 13 000 посетители преминаха през експозициите на РИМ Бургас, което прави цифрата своеобразен рекорд. Като най-голям беше напливът за Археологическата експозиция. Несъмнено, важен фактор за този огромен интерес, е гостуването на копието на Панагюрското златно съкровище. Дълги опашки се извиха пред музея с чакащи, дошли специално да се докоснат до уникалните експонати. Изложбата ще гостува в зала "Трезор" на Археологическата експозиция до 30-ти август, тази година. Тези, които не са успели да я видят в Нощта на музеите, могат да го направят през следващите месеци. Посетителите ще имат удоволствието да се насладят и на изложбата "Рисувана керамика от Аполония – Созопол". Тя също бе представена в зала "Трезор" на Археологическата експозиция на РИМ – Бургас. Съдовете, които са от богатата колекция на Археологически музей – Созопол, ще могат да бъдат разгледани до 30-ти април 2025 г.

Пъстра, с много настроение и кулинарно неустоима беше най-дългата музейна нощ и на улица "Славянска" №69, където се намира Етнографската експозиция. Над 2000 души се забавляваха на музикалната сцена на открито с брилянтните изпълнения на Бургаския духов оркестър.

В Етно кухнята посетителите дегустираха свинско с лапад по котленски. Традиционното ястие бе приготвено специално от директорът на Регионален исторически музей – Бургас, д-р Милен Николов.

Голям интерес предизвика и новата изложба "Старият Бургас през погледа на д-р Мелконян", която може да бъде видяна, до края на месец юни.

Любимият музей на децата - Природонаучният, за поредна година посрещна множество посетители. Освен постоянната експозиция, публиката високо оцени и гостуващата изложба "Записки по българските орхидеи", която може да се види и през месец юни. Над 500 деца и над 1400 възрастни избраха Природонаучната експозиция и прекараха незабравими моменти  в нощта на 18-ти май.

Друг акцент в празничната програма на музея бе гостуващата изложба "Елате да живеем за нашите деца" на Национален музей на образованието. Над 2000 посетители, избраха да дойдат в Историческата експозиция на улица "Лермонтов" №31. Там, всеки дошъл, с голям интерес разгледа снимковия материал, който обхваща периода от първите публикации по темата за предучилищното образование от Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. Изложбата ще гостува в Историческата експозиция до 30-ти септември, тази година.