Стотици хиляди се включиха във втория протестен митинг в Лондон. Снимки Христо Петров

Стотици хиляди се включиха във втория протестен митинг в Лондон. Снимки Христо Петров

750 000 жители на британската столица Лондон и на страната излязоха на протест в ранния следобед на 24-ти април, събота. За първи път от началото на пандемията хората бяха на улицата без маски и се движеха на близко разстояние един от друг.

Това е вторият протест срещу мерките, които британското правителство налага. В Лондон те са едни от най-строгите. Там е забранено напускане на страната, засега до края на май, но не е ясно дали тази дата няма да бъде променена. Има три уважителни причини, поради които жител на Лондон да си купи билет и да напусне Острова - едната е смърт в семейството.

Недоволството в страната расте и това е причина за втория мащабен митинг в Лондон. Той е организиран в социалните мрежи. "Заради протеста бяха анулирани курсове на метрото, за да се попречи на хората, които искат да отидат на протеста", разказа бургазлията Христо Петров, който от години живее и работи в столицата. Това обаче не го отказа и той да се присъедини към протестиращите и да направи видеото и снимките за читателите на "Черноморие".

Протестът е имал отпределена продължителност и конкретен маршрут. Част от шествието е минало по една от най-централните улици в Лондон - "Оксфорд". Хората са се движели без маски, с плакати с ръце и са скандилари. Служителите на реда са били от двете страни ни улицата, като униформените са били единствените с маски на лицето. Именно предупреждението на премиера на Великобритания Борис Джонсън, че още поне година ще трябва да се носят маски и да се спазва дистанция е едно от нещата, срещу които хората излязоха на улицата.

Съвсем отскоро в Лондон отново отвориха фитнесите и фризьорските салони, като цената на услугата вече е по-висока отпреди поредното затваряне там.

Протестът в британската столица завърши без ексцесии и с информация за двама арестувани.

 

Галерия