DSC_5102

DSC_5102

8-ми март през погледа на 7 успели бургазлийки социалистите и постепенно става част от културата на много страни (предимно от Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок).

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат. Съществуват обаче мнения, че този факт не е потвърден, а е бил измислен през 1955 г. вероятно с мотива празникът да се отдели от комунистическата идеология. Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.
Денят е официален празник в Албания, Армения, Азърбайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Камерун, Казахстан, Китай, Киргизстан, Куба, Република Македония, Молдова, Монголия, Полша, Русия, Сърбия, Грузия,Таджикистан, Украйна, Узбекистан, Черна гора и Виетнам и се отбелязва от мъжете като подаряват цветя на жените около тях — майки, съпруги, приятелки, жени-колеги. В някои страни се празнува като еквивалент на Деня на майката, където децата правят малки подаръци на майките и бабите си.
Chernomorie-bg.com попита няколко популярни бургазлийки как посрещат 8-ми март. Избрахме дами, които са се доказали в своята област, жени, които заслужават уважение и признание за професионализма си, който доказват всеки ден, всяка във своята област. 
Гласът на Областната дирекция на МВР Цветелина Рандева DSC_1096не пропуска на 8-ми март да поздрави всички жени, които срещне и да вдигне телефона, за да честити на своите близки приятелки. "Подарявам им цветя, защото са нежни и красиви и те имат уникално излъчване", споделя Цветелина Рандева. Предпочита пролетните цветя - зюмбюли, минзухари, теменужки, иглика, заради настроението, което създават.
Името й изписано върху оризово зърно, поставено в стъкленица, като украшение за носене е най-оригиналният подарък, който тя е получавала. "Преди години на 8-ми март подарявах ръчно изработени картички. Сега избирам бижута, ваучери за книги или картини", допълва Цветелина Рандева.
"Уважавам този ден. Не всеки път ми остава време да го празнувам, но като че ли малко повече тогава усещам, че съм жена. Нещо, което често пропускаме в така забързания ритъм на делника ни", споделя зам.-кметът по култура, образование и вероизповедания в община Бургас Йорданка Ананиева.DSC_0642 Самата тя не прави подаръци и не получава такива на 8-ми март. Признава, че най-големите подаръци за празника са пожеланията, които й отправят. За днешния ден обаче очаква приятна изненада от внучките си - 6-годишната Виктория и Лъчезара, на 1 година. 8-ми март ще отведе Йорданка Ананиева в служебна командировка в София. "Трябва да направим консултации по тръжните документи за 17-те проекта, които спечелихме по фонд "Козлодуй", обясни поводът за пътуването до столицата Ананиева. То обаче ще бъде щастливо стечение на обстоятелствата, защото така ще има възможността да се порадва, макар и за малко, на двете си внучки.
"Всяка година празнувам на този ден с приятели. За мен 8-ми март е повод да се видим. Така ще бъде и тази година. Ще празнуваме в домашна обстановка", разказа Весела Йорданова 0507_2началник отдел "Реклама, маркетинг и връзки с обществеността" в община Бургас. На този празник тя не пропуска да се обади на по-големите от нея жени в семейното обкръжение. "Няма да забравя да се обадя на леля ми, защото знам, че тя тачи и празнува този ден", допълва Весела Йорданова.
Най-запомнящият се подарък, който е получила преди години на 8-ми март е обеци уникат, които носи с удоволствие и са й като талисман. 
За директора на бургаския Куклен театър Христина Арсенова, 8-ми март е празник, който споделя със съпруга си. "През деня винаги подреждаме трапеза с колежките и каним мъжете, за да ги почерпим. И тази година няма да изневерим на традицията. Но вечерта винаги празнувам у дома със съпруга ми", споделя Арсенова. Тази година обаче време за празник сигурно няма да има. dsc_2183Очертава се репетицията да продължи до 22.00 часа тази вечер. Поводът е предстоящото турне на Кукления театър на Международния фестивал в Измир, Турция. "Не подарявам цветя. Нелепо е жени да подаряват цветя на жени. Това е по-скоро ден, в който мъжете проявяват жест на внимание към нас", допълва тя. И припомня най-незабравимия си подарък - шоколадово руло, с което е била изненадана от мъжа си миналата година. Сладкото изкушение и било направено от няколко вида шоколад, нуга и ментови бонбони.
Нестандартно, но винаги с настроение празнува общинската съветничка от ГЕРБ Карамфилка Апостолова. Кара, както я наричат приятелите, винаги е в центъра на купона. "Най-близките ми са свикнали аз да поемам организацията на партитата и знаят, че го правя с желание", признава съветничката. Тази година обаче 8-ми март ще мине под знака на предстоящо служебно пътуване. DSC_3703Заради стягането на куфара, Карамфилка Апостолова няма да може да празнува, както обича. Но няма да пропусне да честити на най-близките си - на майка си и любимите приятелки.
Кошница с цветя с обяснението "Защото ти приличат" е най-запомнящият се подарък, който е получавала на 8-ми март.
Хъски на име Чарли получила за 8-ми март миналата година Елена Ясенова - PR на Областна управа в Бургас. За нея този ден е свързан с празника на майката, затова и тя е първият човек, на когото честити. "Празнувам заедно с любимия човек без значение дали у дома или на заведение. Той винаги успява да ме сюрпризира приятно с кулинарни изкушения", споделя Елена.DSC_3478 За нея обаче 1-ви юни е по-предпочитаният ден за празник. "Обичам да празнувам тогава, защото не искам никога да се разделя с детското, което все още още нося у себе си", обяснява тя.
Не пропуска нито един 8-ми март и Гергана Янчева - журналист и писател. "Не се интересувам кой и кога е създал празника. Харесва ми да бъда поздравявана!", признава тя. Откакто дъщеря й Цвета ходи на детска градина, Гергана посещава тържествата, които се организират там в компанията на останалите майки. "Децата изнасят прекрасни представления, изявяват се, а ние бършем сълзите от гордост", допълва тя. За нея незабравими са всички картички и рисунки, които получава от Цвета.GerganaSt Събира ги в специална кутия.
"Получавала съм много хубави неща, особено много се радвам на кратките телефонни съобщения, отричам единствено карамфилите!  Аз подарявам бонбони, бисквити, сладкиши, текстове, все неща, които мога да направя сама, смятам, че значат много, дано. Преди години подарих на майка ми цвете в саксия, така буйно се разви и размножи, че към днешна дата цялата рода притежава поне по една саксия с него", допълва Гергана Янчева.
Снимки Лина Главинова и личен архив