Чужденците ще работят у нас 90 дни, обясниха от дирекцията. Снимка Лина Главинова

Чужденците ще работят у нас 90 дни, обясниха от дирекцията. Снимка Лина Главинова

822 чуждестранни граждани от Молдова, Русия, Македония и Украйна ще работят това лято в курортите ни по цялото Черноморие. Това е броят на декларациите за сезонна заетост, които са подадени от началото на годината до средата на май в дирекция "Регионална служба по заетостта" - Бургас. За сравнение през миналата година техният брой е бил 467 души.

Чужденците ще работят тук за 90 дни и ще получават възнаграждение малко над минималната работна заплата за страната, която е 510 лева. Най-много ще бъдат заетите в хотелите в Слънчев бряг, Свети Влас, Созопол и Варна.

2 700 са заявените свободните работни места за Бургаска област. 2 450 от тях са в сферата на туризма. Най-много са обявените места за камериерка, сервитьор, работник, готвач, барман, продавач-консултант и други.

"Българските работодатели предпочитат да наемат наши сънародници, но когато работната ръка не достига, са принудени да взетат и хора от чужбина", коментира Живко Янакиев - директор на дирекция "Бюро по труда" - Бургас. Заетите в сферата на туризма искат да бъдат променени обученията за сервитьори. "В повечето ресторанти храната се сервира на блок маса и не са нужни специални умения и влаеене на език за това", коментира Янакиев.