Нормално протича изборният ден в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие-бг

Нормално протича изборният ден в Бургас и региона. Снимка Архив Черноморие-бг

8.91% е отчетената избирателна активност към 10.00 часа в област Бургас на днешния изборен ден, сочат данни на Районната избирателна комисия. В цялата страна и в чужбина българските граждани избират днес кой ще влезе в 47-то Народно събрание и кой ще е следващия президент на страната.

Изборният ден в областта започна нормално. В четири секции - една в Созопол и три в Бургас има неработещи машини. "В три от тях се премина на гласуване с хартиена бюлетина, а в четвъртата секция с машина. Там машините бяха две, след като стана ясно, че едната не работи, остана втората, която е в изправност", каза за "Черноморие" Георги Михов от РИК - Бургас. Работата на комисията отново е затруднена, след като от Централната избирателна комисия са излезли с решение при констатирана неизправност на машина и преминаване на гласуване с хартиена бюлетина от РИК да получат одобрението на ЦИК, за да влезе решението им в изпълнение. Това обаче забавя процеса, защото напрактика избирателите стоят и чакт ЦИК да се произнесе, за да продължи изборния ден.

В Бургас и региона се гласува в 762 СИК-а. Броят на имащите право на глас по избирателне списък е 360 648 души. За Народно събрание са гласували 32 135, а за президент и вицепрезидент - 32 163.

Изборният ден продължава до 20.00 часа.