Нашият фестивал е ниско бюджетен, призна Петър Тодоров. Снимка Лина Главинова

Нашият фестивал е ниско бюджетен, призна Петър Тодоров. Снимка Лина Главинова

За 9-ти път Бургас ще бъде домакин на фестивала на българския физически и визуален театър "Ерата на водолея 2017". Тазгодишното издание е от 12-и до 15-и октомври и включва 9 проекта. "Бургаската публика е една от най-разглезените в България. Тук могат да се видят най-новите спектакли правени у нас. В тазгодишната програма на фестивала спектаклите не са в чистия си вид театрални. Публиката ще вид пърформанс, танцов балет, куклено-визуален спектакъл, танцова импровизация, танцов пърформанс за деца", каза Петър Тодоров - директор на фестивала "Ерата на водолея".

Освен български спектакли има и копродукции на наши и гост - артисти и трупи от Австрия, Израел, Словакия, Холандия. "Фестът  е единствен по рода си в България и се прави само в Бургас на всеки две години", допълни Тодоров, който е с морски корен.

Спектаклите ще се играят на  пет различни места - залата на Държавен куклен театър, драматичен театър "Адриана Будевска", НХК, Младежки културен център и културен център "Морско казино". Представленията са съответно от 11.00, 17.30, 18.00, 19.00, 20.00 и 21.30 часа. Входът е свободен.

С куклено-визуалния спектакъл "Парченцето" на Държавен куклен театър - Бургас се открива тази вечер деветото издание на "Ерата на водолея". "Чрез него целта на Христина Арсенова е да разчупи арт политиката на театъра и да се покаже нещо по-модерно", поясниха организаторите на фестивала.

Още едно бургаско участие включва деветото издание на българския физически и визуален театър. На 14-и октомври е премиерата на спектакъла "Проект "Мандала" на танцова компания "Дюн" с хореография на Петя Стойкова. Според Тодоров, друг интересен проект е пърформанса "Кутията на срама" на Ива Свещарова, който има за цел да привлече хора с по-специални проблеми.

Фестивалът на българския физически и визуален театър "Ерата на водолея" се реализира с подкрепата на Министерството на културата и Община Бургас, както и с помощта на посолствата на Австрия, Холандия и Израел, които са осигурили пътуването на гост-артистите до България.