Директорът на библиотеката Мария Бенчева лично предаде книгите на общинския лидер Живко Табаков. Снимка Архив Черноморие-БГ

Директорът на библиотеката Мария Бенчева лично предаде книгите на общинския лидер Живко Табаков. Снимка Архив Черноморие-БГ

90 българчета, които посещават неделното училище "Св. св. Кирил и Методий" в Малта ще четат книгите и ще се обучават с учебните помагала, енциклопедии, речници, които бяха събрани в рамките на кампанията "Дар от сърце". Тя бе организирана от Младежката организация на партия "Движение България на гражданите" в Бургас в партньорство с Регионална библиотека "Пейо Яворов" и с медийната подкрепа на сайт "Черноморие".

"Успехът на кампанията е показателен за желанието да бъде съхранен и опазен българският дух и език зад граница. Всяко българско дете по света трябва да знае да пише и чете на родния си език. Това беше и причината да започнем събирането на българска литература, която да изпратим до неделното училище в Малта. Там една шепа хора – директор, учители и родители, правят невероятни неща, за да съществуват българските традиции и обичаи, да се чува българската реч", каза председателят на МДБГ - Бургас Антон Иванов.

"В рамките на кампанията "Дар до сърце" през офиса минаха толкова много бургазлии, за което им благодаря. Повечето от тях дариха произведения на български автори от личните си библиотеки. Когато сортирахме книгите, намерихме много мили послания и бележки вътре, писани преди 30 и повече години. Тези книги са имали дълъг живот и е чудесно, че ще попаднат в детски ръце, за да продължи тяхното съществуване. Самият аз реших да подаря на децата в българското училище стихосбирка на големия ни поет и революционер Христо Ботев", допълни лидерът на ДБГ - Бургас Живко Табаков.

Училище "Св. св. Кирил и Методий" започва своята дейност през октомври 2015 година. Идеята за неговото създаване е на българската общност в Малта. Школото, стожер на българската култура и идентичност, е официално признато и се подпомага финансово от българската държава чрез Министерство на образованието и науката.