Тестването на децата от първи до четвърти клас може да започне, след като пристигнат тестовете. Снимка Архив Черноморие-бг

Тестването на децата от първи до четвърти клас може да започне, след като пристигнат тестовете. Снимка Архив Черноморие-бг

92% от родителите, които имат ученици от първи до четвърти клас в бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" са съгласни децата им да бъдат тествани два пъти в седмицата за COVID-19. Това сочат резултатите от анкетата, която е проведена в училището. Те са попълнили декларация, че са съгласни децата им да бъдат тествани и ако резултатът е отрицателен да влязат в класните стаи. В гимназията от първи до четвърти клас 401 деца. 92% от тях или 368 ще се върнат в училище от следващата седмица, когато пристигнат тестовете и започне тестването им. Останалите 8% или 33 деца ще продължат да учат онлайн. "В класните стаи има лаптоп посредством който учениците, които са си у дома ще виждат и ще чуват предавания урок. Това не е ново за нас. Вече трета година го практикуваме", каза за "Черноморие" Снежана Няголова - директор на СУ "Св. св. Кирил и Методий".

Според заповедта на министъра на образованието Николай Денков, децата ще бъдат тествани два пъти в седмицата преди първия учебен час с щадящи тестове. Това означава, че децата ще изплюят храчка в малка торбичка, след това секретът ще бъде взет с пипепа и поставен върху дъсчицата с индикации. След 12 минути става ясно дали тестът е положителен или отрицателен. Децата, които са дали положителен тест ще се приберат у дома. Тези, които са с отрицателен тест ще влязат в класните стаи, за да учат присъствено.

В бургаската гимназия "Св. св. Кирил и Методий" има две медицински сестри, които ще участват в процеса по тестване. Готовност да се включат са изявили и 61 родители на деца от първи до четвърти клас. "Ще направим екипи с доброволците за всеки клас и нужната организация за тестването. Децата ще могат да се върнат в клас в първия ден, след като получим тестовете", допълни Снежана Няголова.

Тестовете се очаква да пристигнат в петък. Първият учебен ден се пада на 16-ти ноември, тъй като 15-ти ноември е обявен за неучебен, заради изборите, които са на 14-ти ноември.