560 души с корона вирус са на домашно лечение. Снимката е илюстративна

560 души с корона вирус са на домашно лечение. Снимката е илюстративна

93 са положителните проби за COVID-19 на възрастни хора и персонал от частен дом за стари хора и лица с деменция "Свети Георги", разположен в местността "Ален Мак" край Варна, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. От установените с корона вирус 9 са служители на дома - лекар, медицински сестри и санитари. На всички лица от дома (настанени потребители и обслужващ персонал) е взет материал за лабораторни изследвания. Общо починали от Дома са 4 лица.

На извънредно заседание на Областния кризисен щаб е обсъдена настоящата ситуация в дом "Свети Георги" и са взети решения за създаване организация за ограничаване разпространението на заболяването, изолиране на положителните лица на два етажа в сградата, снабдяването на дома с медикаменти и лични предпазни средства, насочване допълнително на медицински персонал от лечебни заведения в град Варна и обслужващ персонал за непрекъснато наблюдение на положителните и контактните лица.

Извършени са 3 проверки на място в дома, от служители на РЗИ Варна, като са дадени указания за изолиране на положителните лица на отделни етажи в сградата и предписани противоепидемични мерки за дезинфекция, спазване на хигиена, ползване на лични предпазни средства.

117 са регистрираните положителни проби за COVID-19 във Варна и областта за последните три денонощия, уточниха от РЗИ - Варна. 791 е общият брой на случаите в областта от началото на пандемията. Хоспитализирани в Инфекциозна клиника - Варна са 43 пациента. С леки симптоми или без симптоми на домашно лечение са 560 лица, излекувани са 179 лица.

Продължава епидемиологичното проучване от служителите от Регионалната здравна инспекция за установяване и предприемане на мерки към положителните и контактните лица.

Варна и региона попадат в т.нар. "Червена зона" обявена от Кралство Белгия. Властите в Белгия не препоръчват или забраняват пътуването до тази част на страната ни.

Белгия с ограничения за пътувания до определени райони в България