Рекордно количество валежи са паднали в общината за изминалите три дни. Снимки Община Бурас

Рекордно количество валежи са паднали в общината за изминалите три дни. Снимки Община Бурас

Големи количества дъжд са се изляли над Бургас и общината при неспиращите вече трето денонощие обилни валежи. От Информационната система за управление на водите и риска от наводнения на територията на община Бургас (ИСУВ) оповестиха навреме за предстоящата опасност от наводнения.

На станция станция на Извор са измерени за 24 часа – 28 л/кв.м. дъжд, като за целия период на валежите 8-12-ти януари са отчетени 74л/кв.м. дъжд.

От измервателна станция Община за 24 часа отчетените количества са 37.8 л/кв.м., а за периода 8-12-ти януари - 95.1 л/кв.м.

Измервателните уреди на място идентифицираха опасността от високи водни нива на река Маринка по поречието й във вилна зона "Черниците", река Отманлийска в границите от хижа "Странджа" до вливането си в Черно море.

Повишено ниво на водните обекти е отчетено от датчиците на системата:

- станцията на Рибарско селище – в 03.00 часа са отчетени 120 см

- станция на хижа "Странджа" – в 04.48 часа - 150 см

- вилна зона "Черниците" – в 04.33 часа - 150 см

В 05.30 часа системата е отчела повишени нива в района на вилно селище "Черниците". По разпореждане на кмета на Бургас Димитър Николов, служители на УКОРС са предупредили обитателите на 20 къщи да напуснат сградите, заради риск от наводнение.

В критично ниво с височина на водния оток за река Отманлийск с Рибарско селище - 173 см, на хижа "Странджа" - 215 см, вилна зона "Черниците" - дигата е 191 см. Повишено ниво река Изворска с 240 см, река Маринка - 109, язовир в Извор - 55 см, преливникът работи. Количество дъжд отчетено от станцията в Зидарово, която е най близка до нашата територия 142 литра за периода 8 - 12 януари.

С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим Бургас", служители на УКОРС са вдигнали така наречените "саваци" на дигата, с които се е увеличила пропускливостта на водата.

Галерия