Голяма част от украинците бягат към Полша. Снимка Снимка: Пламен Христов / БНР

Голяма част от украинците бягат към Полша. Снимка Снимка: Пламен Христов / БНР

98 украинци, които са влезли у нас след 24-ти февруари, са подали молба в Държавна агенция за бежанците с искане да им се предостави международна закрила. Броят на бягащите от войната в Украйна, които са преминали границата с Румъния и са на територията на България е близо 25 000 души. Те са се установили на различни места в страната, като преобладаващият им брой е в София, Варна и Бургас.

Молбата за международна закрила бива два вида - искане за хуманитарна помощ и статут на бежанец. Украинците, които са подали молби кандидатстват за хуманитарна помощ. Само тези украинци, които са подали молба за закрила ще могат да останат в хотел или друго място за настанавяне, за което държавата ще отпусне на собственика 40 лева на ден. Парите са за изхранване и нощувка на бежанеца. Тези финансови помощи ще се отпускат за 3 месеца.

Хотелиери няма да получат по 40 лв. на ден, ако украинците нямат статут

Мобилни екипи на Държавна агенция за бежанците бяха през почивните дни в Бургас, а днес във Варна, за да обработят молбите на украинците, които искат закрила. "Екипите се изпращат при изразено желание от страна на по-голяма група от украинци, от неправителствена организация или от адвокат. Работим съвместно и със структурите на Министерството на вътрешните работи по места", каза за "Черноморие" Александър Величков - директор дирекция "Качество на процедурата за международна закрила" към ДАБ.

Европейският съюз ще предостави временен статут на всички украински бежанци. "За да влезе в сила тази мярка обаче, тя трябва да бъде одобрена от правителството. Тя ще даде възможност на украинците да пребивават легално на територията на страната ни и да имат право да работят за срок от 1 година с възможност за удължаване", допълни Александър Величков.

Процедурите по одобряване на международната закрила отнема време. В тази ситуация на украинците поискали хуманитарен статут процедурата може да бъде съкратена до месец - два. А тази за получаване на статут на бежанец е доста бавна, тъй като там се изисква събирането на допълнителна информация и доказателства, че лицето което кандидатства има право на това. Тези, които ще поискат статут няма да могат да се върнат в Украйна.

Ако мярката за временна закрила бъде одобрена в най-скоро време у нас, се очаква че от нея ще се възползват доста украинци. Тя ще им даде достъп до пазара на труда, до образование и медицинско обслужване.

Украинците, които не искат да кандидатстват за закрила, могат да останат легално на територията на страната ни 90 дни като туристи.