Десетки жители на Бургас и региона вече втора седмица даряват дрехи и храна за украинците, които са в региона. Снимка Черноморие-бг

Десетки жители на Бургас и региона вече втора седмица даряват дрехи и храна за украинците, които са в региона. Снимка Черноморие-бг

Помощта от 40 лева на ден за храна и нощувка, която министърът на туризма Христо Проданов обеща, че ще се изплаща на хотелиери, които са настанили в базите си украинци може и да не стигне до тях.

Държавата плаща по 40 лв. на ден за издръжка на украински бежанец

По думите на министъра тази помощ ще се изплаща на хотелиери в рамките на 3 месеца, ако те са съгласни със сумата. Оказва се, че има разминаване с думите на министъра и информацията, обявена на страницата на Министерски съвет. От нея става ясно, че "украинците ще имат право на помощ в общ размер от 40 лева на едно лице за нощувка и един храноден за срок до три месеца от подаването на молба за предоставяне на закрила".

Помощта от 40 лева на ден се предвижда да се използва за настаняване в обекти на дружествата, в които едноличен собственик на капитала е Националният осигурителен институт, болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове  и др. - собственост на държавата, почивните станции на министерствата и ведомствата, както и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър.

Помощта за туристическите обекти ще се изплаща от Министерството на туризма на база фактически извършени разходи, въз основа на извлечение от регистъра на местата за настаняване. За уреждане на отношенията, свързани с обмен на информацията за броя на правоимащите настанени лица, начина и местата за тяхното настаняване се сключва споразумение между Министерство на туризма и Държавната агенция за бежанците.

Това напрактика означава, че само украински граждани, които са подали молба за международа закрила (тя може да бъде хуманитарен статут или статут на бежанец б.а.) в Държавна агенция за бежанците, ще могат да бъдат настанени в туристически бази - държавни, общински или частни и за техния престой там ще бъде изплатане сума от 40 лева на ден - за храна и нощувка.

Затова хотелиери се опитват да обяснят на украинците, че трябва да подадат документи за статут, за да могат да кандидатстват за тези средства. В противен случай разходите направени до момента може да си останат за тяхна сметка.

До 4-ти март в Държавна агенция за бежанците молби за хуманитарен статут са подали 98 украинци, които пребивават на територията на цялата страна.

200 украинци пребивават в Бургаско

Над 100 украински граждани са настанени в центрове на община Бургас